Iurie Leancă: Sper până la sfârșitul anului să aprindem făclia cu gaze românești

  • 23 Februarie 2018 11:33
Iurie Leancă: Sper până la sfârșitul anului să aprindem făclia cu gaze românești

România va întreprinde toate acțiunile necesare ca până la sfârșitul anului gazoductul Iași-Ungheni să fie extins până la Chișinău, astfel încât Republica Moldova să-și poate asigura independența energetică, a declarat astăzi vicepremierul pentru Integrare Europeană Iurie Leancă, în urma unei vizite la București.

Am obținut susținerea totală și asigurările că se vor face toate acțiunile necesare ca până la sfârșitul anului să fie construit gazoductul până la Chișinău astfel încât, sper eu până la sfârșitul anului, să aprindem făclia cu gaze românești ca Republica Moldova să intre în faza de independență pe asigurarea cu gaze, un obiect vechi, dar aboslut necesar care nu și-a pierdu din actualitate”, a declarat Iurie Leancă.

De asemenea, Iurie Leancă a spus că a discutat și despre interconectarea rețelelor electrice, dar și necesitatea restabilirii podurilor peste Prut.

Vicepremierul a mai anunțat că a vorbit la București inclusiv despre posibilitatea anulării taxelor de roaming, precum și despre convenirea unui acord bilateral care ar permite angajarea cetățenilor moldoveni în România.

România este principalul susținător al parcursului european al Republicii  Moldova. „Integrarea Republicii Moldova se face cu România și prin România”, a subliniat el.

 În acest context, Iurie Leancă s-a pronunțat în favoarea intensificării colaborării celor două guverne, menționând și contextul deosebit – marcarea a 100 de ani de la Marea Unire.

Centenarul Marii Uniri, pe care sper să-l marcăm pe potriva importanței lui pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. În acest context, guvernele au datoria de a-și intensifica relațiile și a face așa pentru ca cetățenii să vadă efectele pozitive ale acestei colaborări”, potrivit vicepremierului moldovean pentru Integrare Europeană.

Iurie Leancă a amintit că în prezent România finanțează 46 de proiecte în Republica Moldova, însă 60 de milioane de euro din sprijinul financiar nerambursabil promis de România, încă nu sunt valorificate. El a precizat că acest subiect, dar și altele, vor fi aprofundate în timpul vizitei de săptămâna viitoare la Chișinău a premierului român Viorica Dăncilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău