Iurie Leancă propune ca în timpul președinției României la Consiliul UE să fie organizat un summit cu participarea țărilor din Parteneriatul Estic

  • 03 Decembrie 2018 15:13
Iurie Leancă propune ca în timpul președinției României la Consiliul UE să fie organizat un summit cu participarea țărilor din Parteneriatul Estic

Președinția României la Consiliul UE ar putea fi o oportunitate pentru organizarea unui summit la Iași, la care să fie invitate și țările din Parteneriatul Estic, alături de liderii UE și CE, a declarat, luni, la Cluj, viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, scrie Agerpres.

Prezent luni la o conferință organizată de Universitatea "Babeș-Bolyai" (UBB), Iurie Leancă și-a exprimat încrederea ca România să mențină pe agenda europeană tot ce ține de dialogul cu Republica Moldova.

"Președinția României la Consiliul UE este o oportunitate. Marea noastră problemă este că primele două-trei luni vom fi în campanie electorală, astfel încât România nu va putea face prea mult pe termen imediat, din punct de vedere operativ. Dar sunt sigur, și discuțiile pe care le-am avut la București cu multiplii demnitari, începând cu președintele țării, ministrul de externe, primul ministru, mă fac să fiu încrezător că problema Republicii Moldova, dar și a Estului, per ansamblu, va fi menținută pe agendă de către România. (...) Am discutat ideea unui summit, înaintea celui de la Sibiu, de exemplu la Iași sau în orice alt oraș din estul României, unde ar fi invitate țările din Parteneriatul Estic sau cel puțin Republica Moldova, Ucraina și Georgia, împreună cu liderii UE și CE', a spus Leancă.

Acesta consideră că ideea organizării unui astfel de summit poate urma modelul Bulgariei, care, cu o zi înainte de summit-ul de la Sofia, a invitat la discuții liderii din Balcanii Occidentali.

Iurie Leancă este de părere că de felul în care România va înțelege să vorbească la Bruxelles despre problematica Republicii Moldova va depinde politica UE și a Germaniei și Franței față de acest stat.

"Anul viitor tocmai sărbătorim 10 ani de când a fost semnat Parteneriatul Estic. În acești 10 ani s-au întâmplat mute lucruri bune, trei țări sunt țări asociate cu regim fără vize, cu acord de liber schimb cu mare impact asupra economiilor țărilor respective. În același timp, unii vorbesc că s-a cam epuizat inițiativa și că ar fi nevoie de un suflu nou, de puțin oxigen. Iată, un astfel de summit, tocmai când se împlinesc 10 ani, cu o tentativă de a regândi care este viitorul relațiilor în mod special cu aceste trei țări, (...) care ar trebui să fie instrumentarul pe care poate Uniunea Europeană să îl pună la dispoziție și ar trebui să fie vorba și de resurse financiare, de fonduri structurale (...) și de condiționalități noi, fiindcă fără o presiune pe reforma Justiției (...) va fi mult mai greu și va dura încă nu știu câți ani până când vom avea o justiție independentă și cu o credibilitate mult mai mare", a precizat vicepremierul.

Iurie Leancă a participat, luni, la conferința "Relații Republica Moldova - România în context european", alături de Vasile Pușcaș, fostul negociator șef al României cu UE. Conferința a avut loc la Facultatea de Studii Europene a UBB. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău