Iulian Groza: Procedura de analiză a legislației R. Moldova de către Comisia Europeană va identifica nivelul la care ne aflăm în raport cu standardele și legislația europeană

  • 18 Ianuarie 12:37
Iulian Groza: Procedura de analiză a legislației R. Moldova de către Comisia Europeană va identifica nivelul la care ne aflăm în raport cu standardele și legislația europeană

Comisia Europeană a anunțat că va începe analiza, în detaliu, a legislației din Ucraina și Rep. Moldova, iar acesta este primul pas din procesul de aderare a celor două țări la spațiul comunitar, după ce Consiliul European a decis, în decembrie, începerea negocierilor. În paralel, însă, Comisia încă analizează modul în care Ucraina și Rep. Moldova au pus deja în aplicare ceea ce Uniunea Europeană le-a solicitat, ca o condiție preliminară, transmite Radio Chișinău.

Primele capitole supuse procedurii de screening sau de evaluare a conformității legislației și instituțiilor Rep. Moldova cu cele ale Uniunii Europene vizează valorile fundamentale ale Uniunii și aspectele legate de justiție, a explicat pentru Radio Chișinău,  directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza.

„Această procedură este prima pentru a identifica nivelul la care se află Republica Moldova în raport cu standardele și legislația europeană. Rezultatul acestui screening va identifica acele domenii, directive, domenii pe toate cele 33 de capitole care vizează aquis-ul comunitar care trebuie implementate astfel ca Moldova să fie pregătită pentru aderarea la UE. Această etapă a fost inițiată săptămâna curentă iar primul capitol supus acestui exercițiu de screening este justiția.”, a spus Iulian Groza.

Comisia Europeană a început să-și formeze echipele de specialiști, așa cum a procedat în privința negocierii aderării tuturor statelor care acum sunt membre ale blocului comunitar, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei pe probleme de extindere, Ana Pisonero.  

”Primul pas este acela de a forma echipele multidisciplinare, echipe care vor acoperi întregul aquis comunitar și asta pentru că procesul de radiografiere a Ucrainei și Republicii Moldova trebuie să țină cont de tot corpul de drepturi și obligații comune europene. Este vorba de 33 de capitole, grupate pe șase direcții. Munca va începe imediat.”, a declarat Ana Pisonero.

La finalul evaluării, Comisia Europeană va realiza un raport în baza căruia vor fi identificate condițiile pentru deschiderea negocierilor pe fiecare din capitole. Deși deciziile politice ale Consiliului European privind procesul de aderare ar putea fi luate împreună pentru Rep. Moldova și Ucraina, procesul de aderare va fi unul individual, bazat pe condiții specifice fiecărei dintre țări, mai spune Iulian Groza.

Amintim că la 14 decembrie Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Rep. Moldova și Ucraina. Chișinăul a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 4 martie 2022, la doar câteva zile după agresiunea Rusiei în Ucraina. Într-un timp record de nici trei luni, la 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a țării și a decis să-i acorde Rep. Moldova statutul de țară candidată pentru aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
6,63
Ploaie moderată
Umiditate:82 %
Vint:8,23 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău