Comisia Europeană anunță că va începe analiza în detaliu a legislației din Ucraina și Republica Moldova

  • 18 Ianuarie 2024 09:02
Comisia Europeană anunță că va începe analiza în detaliu a legislației din Ucraina și Republica Moldova

Comisia Europeană anunță că va începe analiza în detaliu a legislației din Ucraina și Republica Moldova, iar acesta este primul pas din procesul de aderare a celor două țări la Uniunea Europeană, după ce Consiliul European a decis în decembrie începerea negocierilor.

De asemenea, comisia lucrează la schița cadrului de negociere cu cele două state, document pe care îl va înmâna Consiliului pentru aprobare la următorul summit european, cel care va puncta deschiderea oficială a negocierilor de aderare, transmite coirespondentul Radio România Actualități aflat la Bruxelles.

După ce Consiliul European a dat, în decembrie, undă verde negocierilor de aderare, Comisia Europeană este cea care pune în funcțiune anumite mecanisme și instrumente necesare procesului. Cu acestea va măsura, să spunem, unde se află Ucraina și Republica Moldova față de legislația europeană și ce trebuie să facă pentru a corespunde.

Pe scurt, este vorba de respectarea acquis-ului comunitar. Primul pas este analiza în detaliu a actualei legislații a celor două state, iar aici Comisia a început să-și formeze echipele de specialiști, așa cum a procedat în privința negocierii aderării tuturor statelor care acum sunt membre ale Uniunii.

„Primul pas este acela de a forma echipele multidisciplinare, echipe care vor acoperi întregul aquis comunitar și asta pentru că procesul de radiografiere a Ucrainei și Republicii Moldova trebuie să țină cont de tot corpul de drepturi și obligații comune europene. Este vorba de 33 de capitole, grupate pe șase direcții. Munca va începe imediat”, a declarat Ana Pisonero, purtător de cuvânt al Comisiei pe probleme de extindere a Uniunii Europene

În paralel, însă, Comisia încă analizează modul în care Ucraina și Republica Moldova au pus deja în aplicare ceea ce Uniunea Europeană le-a solicitat ca o condiție pentru începerea negocierilor, în speță un prim set de modificări legislative grupate pe șapte capitole.

În decembrie, Comisia observase că cele două state puseseră în practică peste 90% din recomandări, iar acum ar trebui să constate că ambele au aplicat integral solicitările. Însă pentru ca negocierile să înceapă oficial mai este nevoie de încă un document: cadrul de negociere, cel care cuprinde toate etapele, toate măsurile cerute și toate instrumentele folosite de Uniune pentru a măsura felul în care cele douaă state se vor apropia de acquis-ul comunitar. Comisia lucrează și la acest document, pe care îl va prezenta Consiliului, iar adoptarea sa va puncta începerea oficială a negocierilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:7,72 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău