Iulian Chifu: Poate nu ar strica un președinte – doamnă! (Revista presei)

  • 07 Octombrie 2016 16:42
Iulian Chifu: Poate nu ar strica un președinte – doamnă! (Revista presei)

Revista presei din 7 octombrie

Candidațiipro-ruși la prezidențiale Igor Dodon, Dumitru Ciubașenco și Inna Popenco refuză să participe la dezbateri cu jurnaliștii de investigație anunță portalul Anticorupție.md. Același portal scrie despre neregulile depistate de Promo-Lex la monitorizarea alegerilor: funcționari publici implicați activ în campanie, cadouri oferite în perioada electorală și semnături colectate de persoane neautorizate.

Evenimentul Zilei comentează că ”orientarea geopolitică a fost mereu un criteriu esențial în toate perioadele electorale ale Republicii Moldova. Partidele au folosit cu succes acest aspect pentru a câștiga voturi. Dar începând cu alegerile parlamentare din 2014, a apărut și un așa-numit curent antigeopolitic – reprezentat, potrivit autorului, de oportuniștii care ignoră și trecutul ocupației rusești, și nici nu cred în existența tancurilor rusești și de diversioniștii proruși. Geopolitica, însă este esențială pentru toate celelalte procese din Republica Moldova, subliniază Evenimentul Zilei.  ”Aflată încă în sfera de influență rusă, la hotar cu NATO, în spatele Ucrainei atacate de Rusia, și cu un regim separatist creat și întreținut de Moscova pe teritoriul său, Republica Moldova nu este în niciun caz în situația de a putea lăsa pe un plan secundar aspectul geopolitic în orice perioadă electorală”, scrie EVZ.

În Jurnal de Chișinău, Val Butnaru scrie că ”până la alegeri au rămas doar trei săptămâni, dar candidatul unic tot n-a fost identificat, cu toate că ni se dau asigurări că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat... Potrivit autorului, toate sondajele de până acum nu au nicio relevanță în raport cu Maia Sandu și Andrei Năstase... Aceste sondaje ne spun cu totul altceva: o slugă umilă a Coordonatorului, un politician cu un rating de 2 la sută a fost umflat la 12% și se poziționează acum imediat după Năstase și Sandu”, scrie Val Butnaru.

Potrivit analistului Iulian Chifu, cel mai bun candidat între cei doi, cu cele mai mari șanse, este Maia Sandu. El își argumentează  afirmația de capacitatea de a câștiga turul 2 în fața lui Dodon. Totodată, Iulian Chifu scrie că poate nu ar strica un președinte – doamnă! – care iese periodic în prim-plan pentru a atrage atenția asupra marilor probleme din societate.

În Ziarul Național, referindu-se la modul cum a fost evitată dezbaterea moțiunii de cenzură de Parlament, editorialistul Nicolae Negru scrie că puterea, în loc să profite pentru a explica încă o dată cetățenilor motivația și consecințele deciziei sale de a împrumuta sistemul bancar, s-a opus acestei intenții, ”într-un mod deloc elegant, trișând. După spaima pe care a tras-o la 20 ianuarie, când protestatarii au intrat în sediul Parlamentului, era de așteptat ca Plahotniuc să ia măsuri de evitare a unei asemenea situații. Cu toate acestea, fentarea legii este o cale riscantă de asigurare a ordinii publice.  Editorialistul constată că ”rigoarea etică, deontologică nu e punctul forte al politicienilor noștri și nu e de mirare că El Coordonatore se apucă să asigure „stabilitate” și să salveze cursul european apelând la aceeași „practică” mai veche de a se considera mai presus de orice lege”.

Oligarhii și politicienii moldoveni nu investesc în economia țării, relevă portalul Mold-street.md. Topul celor mai mari firme cu capital privat moldovenesc lansat de Asociația oamenilor de Afaceri din Moldova relevă că doar una din primele 10 companii cu capital privat moldovenesc este implicată în activități de producere. Politicienii și magnații precum Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Anatol Stati, Vladimir Voronin, Veaceslav Platon nu se avântă să investească în producere și nici chiar în economia moldovenească, cel puțin oficial, scrie Mold-street. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău