Iulian Chifu | Miza esențială a alegerilor este căderea sau menținerea Republicii Moldova de pe hartă

  • 04 Noiembrie 2016 09:43
Iulian Chifu | Miza esențială a alegerilor este căderea sau menținerea Republicii Moldova de pe hartă

Revista presei din 4 noiembrie

DEZBATERE electorale. Alegeri Republica Moldova - turul doi. Adevărul comentează dezbaterile de ieri. Candidatul comun al PLDM, PPDA și PAS la funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a acuzat pe contracandidatul său în turul doi de scrutin, Igor Dodon, de faptul că ar fi zburat de câteva ori în deplasări cu avionul privat al lui Vlad Plahotniuc. În cadrul dezbaterii electorale de la ProTV Chișinău, ambii candidați s-au acuzat reciproc pe diferite chestiuni. Subiectul Plahotniuc nu a putut fi evitat nici de această dată, menționează publicația. Maia Sandu l-a întrebat la un moment dat pe socialist de câte ori a zburat cu avionul privat al lui Vlad Plahotniuc.

Dodon, pus la zid pentru minciunile promovate în campanie, titrează Jurnal.md. Președinta PAS a enumerat cele mai grave minciuni despre ea, publicate chiar în ziarul de partid al socialiștilor. „cum că aceasta și-ar fi  dat acordul ca migranți din Siria să vină în RM, că ar  sprijini căsătoriile între persoane de același sex și că ar închide biserici. Imaginați-vă cum se va comporta din postura de președinte, dacă el în campanie spune doar minciuni”, a declarat Maia Sandu, la dezbaterile de la Pro TV.În replică, Dodon nu a găsit ce să răspundă și a schimbat subiectul. „Ce credeți despre statalitate?”, s-a interesat Dodon.

Urme cu iz penal în biografia lui Igor Dodon, titrează Ziarul de Gardă. Ziarul scrie că în 2010, Cur­tea de Con­tu­ri depis­ta că, în urma unei indi­ca­ții scri­se, sem­na­tă de Igor Dodon, pe atun­ci prim-viceprim-ministru și minis­tru al Eco­no­mi­ei, buge­tul de stat a fost pre­ju­di­ci­at cu apro­xi­ma­tiv 95 de mili­oa­ne de lei. În 2013, după mai mul­te plân­ge­ri pena­le adre­sa­te de Minis­te­rul Finan­țe­lor, Pro­cu­ra­tu­ra Gene­ra­lă a dis­pus însă neîn­ce­pe­rea urmă­rii pena­le pe nume­le lui Dodon. „ Abu­zul este evi­dent. Este con­fir­mat și de une­le insti­tu­ții de stat”, cre­de Vea­ce­slav Negru­ță, ex-ministru al Finan­țe­lor, cel care a cerut pedep­si­rea lui Dodon și recu­pe­ra­rea bani­lor. Negru­ță nu exclu­de că acei bani ar fi fost folo­si­ți în cam­pa­nia elec­to­ra­lă a PCRM din 2009. Dodon nea­gă însă acu­za­ți­i­le.

Comentatorul politic Iulian Chifu constată în editorialul său de pe portalul deschide.md că am ajuns în turul doi al scrutinului fără ca MIZA REALĂ a alegerilor să fie conștientizată public pentru că a ieșit în evidență abia acum: mersul în continuare spre Occident sau revenirea din drum spre străfundurile Siberiei, spre Rusia și Uniunea Euro-Asiatică, către care târăște astăzi Dodon Republica Moldova. Nimeni nu realizează cu adevărat că e vorba despre o alegere fundamentală și definitivă și că de votul de duminică 13 noiembrie depinde continuarea drumului spre Occident, spre reforme, spre modernizare, dorința de prosperitate și independență sau se merge către suveranitatea limitată de interesele Rusiei, abandonarea ordinii și căderea în mocirla prăbușirii generale în sărăcie, incompetență și ură, în pierdere identitară. Nici Dodon însuși, spunea cineva, nu știe ce va semna imediat ce intră, dacă intră, în funcție, așa cum Yanukovici nu a știut-o când a ajuns președinte, și totuși a semnat documentele la ordinul Moscovei fără crâcnire, realizând târziu în ce s-a băgat și în ce s-a angajat. Căci Dodon e periculos pentru ceea ce afirmă și vrea să facă, dar și pentru ceea ce reprezintă și pentru ceea ce nu știe că va fi pus să facă de comanditarii săi de la Moscova, subliniază Iulian Chifu. Miza esențială a alegerilor prezidențiale este căderea sau menținerea Republicii Moldova de pe hartă, conchide autorul. 

Vasile Gârneț remarcă în Ziarul Național că alegerile prezidențiale din Moldova, dincolo de intriga lor dramatică, în plină desfășurare și încă nedecisă, ne-a oferit revelația unui nou pol politic despre care până acum câteva luni nimeni nu ar fi putut spune ceva consistent. Maia Sandu, Andrei Năstase și construcțiile politice care stau în spatele lor reprezintă o forță credibilă, viabilă, cu bune șanse de evoluție. Indiferent însă de rezultatul votului din 13 noiembrie, un nou test, poate mai important decât cel de acum, va fi cum își vor gestiona acești noi lideri politici, Maia Sandu și Andrei Năstase, ascensiunea rapidă, ipostaza de captatori ai speranței renăscute a basarabenilor.  Nu știm cum vor evolua evenimentele, ce negocieri se vor mai purta, cum vor arăta viitoarele alianțe, dar important este ca noii lideri politici și echipele din spatele lor să rețină lecția trecutului recent și să nu repete eșecul predecesorilor lor, care, la fel, acum 7 ani, debutau sub cele mai favorabile auspicii la sfârșitul epocii Voronin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău