Iulian Chifu | Chișinăul mănâncă forțat „salamul feliat“ al lui Putin în Transnistria (Revista presei)
-
10 Octombrie 2019 09:32
Revista presei - 10 octombrie.
”Chișinăul mănâncă forțat „salamul feliat“ al lui Putin în Transnistria”, scrie analistul de la București, Iulian Chifu, în Adevărul. În analiza sa, el constată că ”Politica pașilor mici“ este o găselniță pentru a rupe proiectele strategice mari, inacceptabile, și a le băga cu de-a sila pe gâtul recalcitranților. Anglo-americanii o numesc „strategia salamului“: nu vrei să mănânci salamul dar dacă e feliat, îl iei felie cu felie și ajungi să-l mănânci pe tot. În cazul Transnistriei, dar și al proiectului din Donbas, Rusia a găsit această formulă care, fără proiect strategic de soluționare globală, fără linii strategice clare și respectate de toată lumea, profitând și de longevitatea lui Putin și de succedarea mandatelor în democrație, respectiv de lipsa memoriei instituționale în statele mai noi cum sunt Republica Moldova și Ucraina, să li se impună nenumărate mici cedări succesive care să contureze, împreună, viitorul statut”. Autorul mai adaugă că ”o nouă guvernare de mezalianță, cu un Președinte Dodon pro-rus și un Șova care mișcă toate proiectele rusești înainte, cu o componentă pro-europeană mai puțin rutinată și nepregătită încă să-și apere interesele pe teme tehnice, concrete, din lipsa integrării depline în structurile de decizie a cadrelor care chiar știu subiectul, e un adevărat paradis pentru pașii împinși înainte, unii cu largul concurs al unor state europene cu propriile interese în relația cu Putin, vezi Franța lui Macron de astăzi”.
Și tot în Adevărul, analistul din România Andrei Vlasceanu, notează că ”Federalizarea Republicii Moldova, unde Tiraspolul și Comratul vor fi “pionii” Moscovei, reprezintă un risc de securitate pentru România, implicit pentru NATO și UE, inclusiv distrugerea caracterului romanesc din Basarabia”, potrivit autorului, ”începe să crească nivelul de îngrijorare, chiar alarmare, al României când observă că Rusia, prin Dodon și PSRM, acționează deschis la Chișinău și împing proiectul “federalizării” prin “statutul special”. El face trimitere la declarațiile ministrului de externe al României, Ramona Mănescu, la Chișinău: ”mesajul șefei diplomației de la București reprezintă un pas în prevenția oricărei acțiuni de federalizare: reîntoarcerea României la masa negocierilor prin expertiză și asistență. Un nou imprumut financiar, pe care si-l doreste Guvernul Sandu, poate fi fereastra de oportunitate pentru pachetul de asistenta si expertiza”.
TV8 îl citează pe liderul PDM, Pavel Filip, care a declarat, fiind invitat la o emisiune, că în vara anului 2018, după ce instanța de decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, că ar fi fost la un pas de a pleca din funcția de prim-ministru. Liderul democraților spune că nu a fost de acord cu decizia de a fi anulate rezultatele alegerilor locale noi. „În acea vară, după toate cele întâmplate, mi se părea că s-a bătut ultima țintă. Nu găseam baza logică de ce trebuia să fie făcut acest lucru? (…) Am cântărit lucrurile foarte bine atunci, credeam că se poate de revenit la normalitate, căci totul a fost șters într-o singură oră”, a comentat Pavel Filip, președintele Partidului Democrat (PDM) la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.
Mold-Street publică un reportaj video despre ”Cum magazinele duty-free au învins Statul Moldova”. Promisiunile de a închide magazinele duty-free au fost dure și repetative, însă - spre bucuria celor care traversează hotarul Republicii Moldova și profunda nemulțumire a Curții de Conturi - aceste unități comerciale vor rămâne active încă o perioadă lungă. Reporterul publicației s-a deplasat la punctele de trecere a frontierei pentru a se convinge că businessul duty-free a supraviețuit schimbarea de putere și beneficiază în continuare de o serie de scutiri fiscale.
”Un procuror și un polițist, învinuiți de tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate, au fost achitați”, titrează Anticorupție.md. Procurorul Lilian Cociu și polițistul Victor Ababii, acuzați de tragere cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate, care a stat cinci ani la închisoare, au fost achitați de Judecătoria Chișinău. Bărbatul, căruia cei doi i-au incriminat că a ucis o persoană, a fost ulterior găsit nevinovat, iar statul i-a achitat suma de 1,5 milioane de lei pentru că a fost pe nedrept întemnițat.
Ziarul de Gardă face o analiză întitulată: ”Dezechilibrul de pensii, un act de injustiție”. După zeci de ani munciți, plătind taxe pentru dezvoltarea statului dar și pentru o senectute trăită în demnitate, pensionarii ajung în fața unui fapt discriminatoriu: pensia nu le ajunge nici de produse alimentare, în timp ce un număr mic de vârstnici primesc pensii de zeci de ori mai mari pentru același număr de ani munciți.