Iulian Chifu | Chişinăul mănâncă forţat „salamul feliat“ al lui Putin în Transnistria (Revista presei)

  • 10 Octombrie 09:32
Iulian Chifu | Chişinăul mănâncă forţat „salamul feliat“ al lui Putin în Transnistria (Revista presei)

Revista presei - 10 octombrie.

”Chişinăul mănâncă forţat „salamul feliat“ al lui Putin în Transnistria”, scrie analistul de la București, Iulian Chifu, în Adevărul. În analiza sa, el constată că ”Politica paşilor mici“ este o găselniţă pentru a rupe proiectele strategice mari, inacceptabile, şi a le băga cu de-a sila pe gâtul recalcitranţilor. Anglo-americanii o numesc „strategia salamului“: nu vrei să mănânci salamul dar dacă e feliat, îl iei felie cu felie şi ajungi să-l mănânci pe tot. În cazul Transnistriei, dar şi al proiectului din Donbas, Rusia a găsit această formulă care, fără proiect strategic de soluţionare globală, fără linii strategice clare şi respectate de toată lumea, profitând şi de longevitatea lui Putin şi de succedarea mandatelor în democraţie, respectiv de lipsa memoriei instituţionale în statele mai noi cum sunt Republica Moldova şi Ucraina, să li se impună nenumărate mici cedări succesive care să contureze, împreună, viitorul statut”. Autorul mai adaugă că ”o nouă guvernare de mezalianţă, cu un Preşedinte Dodon pro-rus şi un Şova care mişcă toate proiectele ruseşti înainte, cu o componentă pro-europeană mai puţin rutinată şi nepregătită încă să-şi apere interesele pe teme tehnice, concrete, din lipsa integrării depline în structurile de decizie a cadrelor care chiar ştiu subiectul, e un adevărat paradis pentru paşii împinşi înainte, unii cu largul concurs al unor state europene cu propriile interese în relaţia cu Putin, vezi Franţa lui Macron de astăzi”.

Și tot în Adevărul, analistul din România Andrei Vlasceanu, notează că ”Federalizarea Republicii Moldova, unde Tiraspolul şi Comratul vor fi “pionii” Moscovei, reprezintă un risc de securitate pentru România, implicit pentru NATO şi UE, inclusiv distrugerea caracterului romanesc din Basarabia”, potrivit autorului, ”începe să crească nivelul de îngrijorare, chiar alarmare, al României când observă că Rusia, prin Dodon şi PSRM, acţionează deschis la Chişinău şi împing proiectul “federalizării” prin “statutul special”. El face trimitere la declarațiile ministrului de externe al României, Ramona Mănescu, la Chișinău: ”mesajul şefei diplomaţiei de la Bucureşti reprezintă un pas în prevenţia oricărei acţiuni de federalizare: reîntoarcerea României la masa negocierilor prin expertiză şi asistenţă. Un nou imprumut financiar, pe care si-l doreste Guvernul Sandu, poate fi fereastra de oportunitate pentru pachetul de asistenta si expertiza”.

TV8 îl citează pe liderul PDM, Pavel Filip, care a declarat, fiind invitat la o emisiune, că în vara anului 2018, după ce instanța de decis invalidarea rezultatelor alegerilor locale noi din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, că ar fi fost la un pas de a pleca din funcția de prim-ministru. Liderul democraților spune că nu a fost de acord cu decizia de a fi anulate rezultatele alegerilor locale noi. „În acea vară, după toate cele întâmplate, mi se părea că s-a bătut ultima țintă. Nu găseam baza logică de ce trebuia să fie făcut acest lucru? (…) Am cântărit lucrurile foarte bine atunci, credeam că se poate de revenit la normalitate, căci totul a fost șters într-o singură oră”, a comentat Pavel Filip, președintele Partidului Democrat (PDM) la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Mold-Street publică un reportaj video despre ”Cum magazinele duty-free au învins Statul Moldova”. Promisiunile de a închide magazinele duty-free au fost dure și repetative, însă - spre bucuria celor care traversează hotarul Republicii Moldova și profunda nemulțumire a Curții de Conturi - aceste unități comerciale vor rămâne active încă o perioadă lungă. Reporterul publicației s-a deplasat la punctele de trecere a frontierei pentru a se convinge că businessul duty-free a supraviețuit schimbarea de putere și beneficiază în continuare de o serie de scutiri fiscale.

”Un procuror și un polițist, învinuiți de tragerea la răspundere penală a unei persoane nevinovate, au fost achitați”, titrează Anticorupție.md. Procurorul Lilian Cociu și polițistul Victor Ababii, acuzați de tragere cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate, care a stat cinci ani la închisoare, au fost achitați de Judecătoria Chișinău. Bărbatul, căruia cei doi i-au incriminat că a ucis o persoană, a fost ulterior găsit nevinovat, iar statul i-a achitat suma de 1,5 milioane de lei pentru că a fost pe nedrept întemnițat.   

Ziarul de Gardă face o analiză întitulată: ”Dezechilibrul de pensii, un act de injustiție”. După zeci de ani munciți, plătind taxe pentru dezvoltarea statului dar și pentru o senectute trăită în demnitate, pensionarii ajung în fața unui fapt discriminatoriu: pensia nu le ajunge nici de produse alimentare, în timp ce un număr mic de vârstnici primesc pensii de zeci de ori mai mari pentru același număr de ani munciți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
7,13 °C
ceață
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Tue
11 °C
Wed
10 °C
Thu
3 °C
Fri
-0 °C
Sat
1 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4223 0.1009
USD 17.6046 0.0244
RON 4.0755 0.0209
UAH 0.7273 0.0018
RUB 0.2756 0.0011
Arhivă Radio Chișinău