Iulian Chifu: România a scos din FALIMENT Republica Moldova

  • 01 Octombrie 2015 10:04
Iulian Chifu: România a scos din FALIMENT Republica Moldova

Revista presei din 1 octombrie 2015

România a scos din faliment Republica Moldova, susține analistul Iulian CHIFU într-un editorial publicat pe portalul deschide.md. Potrivit autorului, acordurile din ședința comună de guvern România - Republica Moldova de la Neptun sunt o ”gură de oxigen, o mână întinsă în ultimul moment, o investiție de încredere, dar nu un cec în alb! Expertul subliniază că cele 150 de milioane de euro din banii contribuabilului român vor veni ca împrumut, la cota de finanțare a României. ”Este finanțarea ultimei șanse, dar care se poate întrerupe imediat dacă angajamentele luate de Republica Moldova nu sunt transpuse în realitate, punctează autorul referindu-se la reforme deja angajate, la aplicarea Acordului de Asociere, a Acordului de Liber Schimb, a combaterii corupției, realizarea independenței justiției și consolidarea statului de drept.

Adevărul constată că Economia „africană” a Republicii Moldova alungă investitorii. Potrivit ziarului, economia Republicii Moldova este tot atât de dezvoltată ca cea din Burkina Faso, Botswana, Filipine sau India, iar investitorii susțin că afacerile le sunt „înghițite” de corupție, birocrație sau taxe. Experții susțin că nu se așteaptă o îmbunătățire a poziției Republicii Moldova în clasamentul competitivității economice din cauza lipsei unor politici din partea guvernării, care alungă investitorii din țară.

În Ziarul Național, comentatorul Victor Ciobanu compară situația din R. Moldova cu o ”poveste cu final trist”. Comentând cifrele ultimului sondaj publicat recent, autorul se întreabă ”Cum de s-a ajuns până aici?!”. Potrivit sondajului, 87 la sută din respondenți au declarat că direcția în care se îndreaptă RM este greșită. ”Este un record absolut al tuturor timpurilor”, constată publicistul, subliniind că aceasta este ultima avertizare pentru actuala guvernare.

Ziarul Național relatează că un grup de persoane a început edificarea unui orășel de corturi în fața primăriei municipiului Bălți. Potrivit protestatarilor, ”Renato Usatîi a tot promis multe și de toate, dar în afară de declarații nu a făcut nimic pentru municipiu. Ba mai mult, după câteva luni în funcția de primar, acesta mai mult a fost pe la Moscova, iar acum se află la Chișinău unde protestează alături de Igor Dodon… „Nu pricepe nimic în administrarea unui oraș și ne întrebăm cum administrează afacerile sale în Rusia. Presupusele afaceri din Rusia aparțin oamenilor din anturajul lui Vladimir Putin. Afacerile lui sunt de fapt șantajul, estorcarea și înșelăciunea”, spun cei adunați în fața primăriei din Bălți, scrie Ziarul Național.

Evenimentul Zilei notează că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a fost atacată în instanță în Statele Unite de către Gas Natural Fenosa. Furnizorul de energie electrică cere includerea în tarif a devierilor financiare, în sumă de 2.000.000.000 de lei, acumulate din cauza devalorizării leului. Dacă ANRE va pierde procesul, atunci pe lângă posibila creștere de 37 la sută a tarifelor, ar putea urma și alte scumpiri ale energiei electrice.

”Procurorul general mi-a spus că toți sunt corupți” – este titlul unui articol din Timpul, în care jurnalistul Pavel Păduraru denunță corupția din sistem. ”În țara noastră, există unii funcționari aleși, care, oricât de corupți ar fi, își au fotoliile asigurate”, comentează autorul.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău