Iulia Brad: Să nu ruinăm destinele copiilor noștri

  • 22 Septembrie 2014 13:38
Iulia Brad: Să nu ruinăm destinele copiilor noștri

De ceva timp, în Moldova se tot închid spitale și școli. De parcă nu am avea suficiente cazinouri, gherete și alte bazaconii social-nocive, să le numim astfel, pe care ar fi bine să le lichidăm. Dar nu, noi trebuie să ne lămurim cu spitalele și școlile. Ne-am găsit de lucru. Zicea cineva: „Din cele mai străvechi timpuri, satul moldovenesc s-a definit prin Biserică și…

De ceva timp, în Moldova se tot închid spitale și școli. De parcă nu am avea suficiente cazinouri, gherete și alte bazaconii social-nocive, să le numim astfel, pe care ar fi bine să le lichidăm. Dar nu, noi trebuie să ne lămurim cu spitalele și școlile. Ne-am găsit de lucru.

Zicea cineva: „Din cele mai străvechi timpuri, satul moldovenesc s-a definit prin Biserică și Școală. Odată ce scoți una dintre acestea dintr-un sat,îi semnezi sentința la dispariție.”

Din 2009 în Moldova noi am închis 13 școli-internat. În ultimii șapte ani, au fost închise 20 de case de copii, iar altele urmează să fie desființate.

Internatul din Napadova, Cupcini, SărataNouă, Călărași, Albinețul Vechi, Sculeni, Socii Noi, Căzănești, Mărculești și chiar Școala pentru copii cu devieri de comportament din satul Soloneț, raionul Soroca – pe toate le-am închis și ne-am dat mânecile în jos.

Adică ne-am luat de-o grijă. 


Internatele din Moldova sunt ineficente si prea costisitoare, considera un expert al Uniunii Europene. Expertul European a rostit această sentință, iar ea a devenit lege pentru moldoveni. De unde să știe expertul că acești copii, ca vai de capul lor sunt copii care nu au parte de grijă părintească, sau nu au ce mânca acasă, sau sunt maltratați fizic și psihologic sau, dacă vreți, toate împreună.

Cât erau la școală, statul avea grijă de ei: „Tare bine era la internat.Statul le dădea haine", am auzit o dată un asistent social. Odată trimiși acasă, unii copiii însă, reîncep să locuiască cu părinții lor alcoolici și iresponsabili.Comportamentul amoral, violența, frigul și foamea îi strâng de umeri. Din umeri strângeam și noi, în sens de: „ce putem să facem? Ne-au spus că trebuie sa le închidem deci, le închidem. Și gata.”
În calitate de Ministru al Educației aș vrea să spun referitor la închiderea acestor școli-internat plinde de copii singuratici și chinuiți de soartă, următoarele:  îmi pare rău că eu și echipa mea, am început această reformă extrem de dureroasă fără să nepregătim așa cum s-ar fi cuvenit.A fost o dovadă de iresponsabilitate.Pentru că noi nu am pregătit „terenul” pentru această reformă.

Înțelegeți, noi nu le-am oferit pătuțuri calde, mese regulate, o familie unde domnește calmitatea și un mediu sănătos de trai și dezvoltare.

Nici specialist calificați în satele și școlile din Moldova nu avem.

Iată de ce, conștienți fiind de greșelile noastre am decis:


1. Să stopăm pentru o perioadă nedeterminată procesul de închidere a școlilor-internat
2. să instruim, între timp, specialist în domeniul protecției copilului, psihologi școlari și asistenți sociali cărora să le oferim un salariu foarte motivant. Astfel incat acestia sa își facă munca cu plăcere și responsabilitate socială. Avem multe probleme. Avem nevoie de oameni calificați pentru a le rezolva. Dar și mai multă nevoie avem de o societate sănătoasă. Ea ne este viitorul.

3. să mărim contribuțiile financiarepe care le oferim internatelor actuale, să le susținem și să investim în educația și cultura și sănătatea copiilor care sunt plasați acum acolo. Doar în acest mod, mai târziu, aceștia vor apărea în fața noastră ca niște oameni mariși nu ca niște infractori sau delincvenți.
Pentru că un Ministru al Educației se luptă din toate puterile sale pentru a cultiva educația și nu pentru a ruina destinele celor care mai au o șansă spre reabilitare și o viață armonioasă. Să fim responsabili. Să avem grijă de copiii noștri.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău