”Istorii din străinătate”- un volum cu poveștile emoționante ale unor zeci de basarabeni plecați peste hotare

  • 19 Iulie 2020 15:29
”Istorii din străinătate”- un volum cu poveștile emoționante ale unor zeci de basarabeni plecați peste hotare

”Istorii din străinătate”, un volum ce adună zeci de povești, de cele mai multe ori triste ale basarabenilor care au plecat peste hotare încă înainte ca granițele să fie deschise pentru cei din România și Republica Moldova, a văzut lumina tiparului în aceste zile și poate fi procurat în mai multe librării din Chișinău.

Autorul volumului este Iurie Cojocaru (https://radiochisinau.md/jurnal-de-imigrant-r-moldova-o-tara-in-cautarea-fericirii-episodul-7-audio-foto---102680.html), un tânăr stabilit de zece ani în Marea Britanie, membru fondator al grupului de inițiativă civică  ”Free Moldova” și cel care administrează în prezent cea mai mare comunitate online a basarabenilor din Regatul Unit.

”Lacrimi ascunse”, ”Caut liniștea”, ”Rană nevindecată”, ”Rătăciții”, ”Plecarea, singura salvare”, ”Fugim de sărăcie”, ”Corupția, un mod de a fi” - sunt câteva dintre titlurile volumului.

”Recomand fiecăruia să citească această carte, ca să înțeleagă adevărata dramă a acestui popor pribeag. Eu prin anii 2000 îi judecam pe cei plecați din țară, dar azi sunt unul din ei. Îmi doresc să-i cunoașteți prin intermediul acestei cărți, fără să fiți nevoiți să plecați peste hotare și să treceți prin ce au trecut ei. Să înțelegeți că viața amară a străinătății este o luptă pierdută cu timpul. Viața emigrantului este despre singurătate, o singurătate ascunsă, dramatică, care lasă urme adânci în inimile copiilor și țării. ”Am întors toți banii până la urmă, spune cineva în carte, am întors procentele, dar pe copiii aceia mici, copilăria lor nu o voi mai putea întoarce înapoi niciodată”,  menționează autorul.  

Chiar dacă este acum membru al diasporei, Iurie Cojocaru crede că soarta Republicii Moldova poate fi schimbată în bine prin eforturi comune:

”Toți cei plecați au încercat să lupte și să schimbe spre bine lucrurile acasă, dar sistemul a fost prea perfid, prea lacom și prea dur, iar noi – prea dezbinați pentru a reuși. Cred că diaspora s-a maturizat destul de mult și va veni momentul când va lua decizia să schimbe soarta Republicii Moldova care este în mâinile noastre, ale tuturor, atât a celor plecați departe cât și a celor rămași acasă.”

”Istorii din străinătate” poate fi procurată în Librăriile ”Cartier”, ”Mihai Eminescu”, ”Făt-Frumos”, ”Libris” și ”Dacia”, pe Amazon sau eBay.

Autorul poate fi contactat la adresa de email: [email protected]

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău