Istoricul Ion Negrei: Trăim cu speranța că ne vom regăsi în hotarele statului românesc, așa cum e firesc și așa cum tinde majoritatea cetățenilor R. Moldova prin diferite forme de manifestare

  • 01 Decembrie 2020 07:58
Istoricul Ion Negrei: Trăim cu speranța că ne vom regăsi în hotarele statului românesc, așa cum e firesc și așa cum tinde majoritatea cetățenilor R. Moldova prin diferite forme de manifestare

1 decembrie este sărbătoarea națională a tuturor românilor, când orice român simte că face parte dintr-o comunitate etnică, care s-a afirmat pe plan internațional.

Istoricul Ion Negrei amintește într-un interviu pentru Radio România Chișinău că  la 1 decembrie 1918, a avut loc Adunarea de la Alba Iulia, unde românii din Transilvania, Banat, Maramureș, Crișana, au încheiat procesul de unificare a provinciilor românești, proces pornit de Basarabia la 27 martie în același an.

Astfel, în rezultatul încheierii primului război mondial și căderii imperiilor, are loc formare statelor naționale în Europa, printre care și România Mare, afirmă istoricul Ion Negrei, într-o discuție cu Alina Rusu:

“Ziua de duminică, 1 decembrie 1918 a fost ziua adunării de la Alba Iulia, unde românii din Transilvania, Banat, Maramureș, Crișana, au hotărât aderarea la statul român, basarabenii fiind primii care au declarat unirea, încă la 27 martie a acelui an. În felul acesta s-a desăvârșit unitatea națională românească.

Toamna și începutul iernii 1918 a fost o sărbătoare a tuturor popoarelor europene, deoarece pe ruinele imperiilor s-au format state naționale.

Sentimentul acesta de desăvârșire națională este unul foarte măreț, deoarece se unesc toate energiile unei națiuni și ea se afirmă pe plan mondial. Este un lucru foarte benefic, deoarece orice națiune se dezvoltă deplin doar într-un cadru național”, a menționat istoricul Ion Negrei.

Procesul de unitate națională realizat la 1 decembrie a durat până la intervențiile din 1940, când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, iar Ungaria, nordul Transilvaniei.

După căderea imperiului sovietic, declararea independenței de la 27 august 1991 a fost un act de reafirmare națională a românilor basarabeni și de deschidere a unor pespective de dezvoltare democratică și în unitate națională, consideră Ion Negrei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Fri
1
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău