Istoria unei fotografii trucate și discursul în limba rusă a premierului Maia Sandu la Comrat (Revista presei)

  • 23 Iulie 2019 10:39
Istoria unei fotografii trucate și discursul în limba rusă a premierului Maia Sandu la Comrat (Revista presei)

Analistul politic, Vlad Țurcanu, se întreabă într-un editorial pentru Cotidianul dacă acordul dintre PSRM și Blocul ACUM, care au format o coaliție de guvernare, a însemnat ”un mandat în alb” pentru cei din Blocul ACUM.

Mai degrabă că adepții PAS și ai Platformei DA au așteptat, de exemplu, măsuri energice de reabilitare a sistemului judiciar, decât doar ca acesta să fie pur și simplu pus la respect”, crede autorul și continuă să întrebe: ”Și-au calculat liderii Blocului suficient de bine pașii ca să excludă costurile electorale pentru întârzierea rezultatelor în acest domeniu? Poate că logica sugera că după așa urgențe – așa metode! Dacă sistemul era, cum de altfel s-a și spus răspicat, putred și că se cerea schimbat din temelii, de ce atunci este ținut în viață și sprijinit cu proptele?”, se mai întreabă Vlad Țurcanu.

Și tot în Cotidianul, Alex Cozer scrie despre un discurs al Maiei Sandu, la Comrat, ținut în limba rusă, care a stârnit noi dezbateri în spațiul public. ”Rețelele de socializare au fost chiar ținta unui fake news rostogolit rapid de niște site-uri obscure, loiale vechiului regim. Premierul a fost pus pe-o scenă cu un drapel al Rusiei în spate, o poză trucată ce a avut de scop denigrarea sa și crearea de noi dispute în societate. Dezbaterile au fost unele false, fiind provocate de acei oameni despre care Traian Băsescu spunea recent, la Chișinău, că au făcut din unionism cea mai bună meserie. Distribuind poza trucată și aruncând cu venin în premier, aceștia au prins în această vâltoare și oameni bine intenționați, care și-au arătat nedumerirea și nemulțumirea față de gestul premierului”, notează autorul.

Pe marginea aceluiași subiect își dă cu părerea și Silviu Tănase într-un editorial în Timpul, cu titlul ”Istoria unei fotografii trucate”, despre care admite că a fost preluată și de publicația pe care o reprezintă.  ”În cazul dat problema constă nu atât în eroarea presei de a prelua o poză trucată ci de ce acest „colaj” a fost unul atât de verosimil încât o asemenea confuzie a fost posibilă? Răspunsul la această întrebare ține nu atât de actualul premier Maia Sandu ci de relația istorica dintre Chișinău și minoritățile imperiale din raioanele de sud ale Republicii Moldova și din teritoriile ocupate din stânga Nistrului. Acestea au fost, sunt și vor fi ostile independenței și aspirațiilor europene ale Republicii Moldova. Spiritul evenimentului, de altfel ca tot ce se întâmplă în localitățile populate de găgăuzi are o pronunțată conotație neo-imperialistă rusească”, crede editorialistul.

Presa de la Chișinău a scris pe larg și despre un incident cu implicarea preotului Ghenadie Văluță, care a fost filmat cum târa în urma automobilului pe care îl conducea un câine legat în lanțuri. ”Deputatul Radu Marian a expediat un demers la Procuratura Generală cu solicitarea de a pedepsi „acest act de cruzime față de animale” comis de Ghenadie Văluță, scrie Ziarul Național, care mai adaugă că acesta a explicat că l-a legat în urma mașinii ca să nu murdărească vehiculul sau să nu muște pe cineva. Iar Agora consemnează o reacție din partea Mitropoliei Moldovei care anunță că Ghenadie Văluță ar putea fi sancționat disciplinar, după ce a fost surprins cum a târât un câine în spatele mașinii pe care o conducea.

Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, a povestit la TV 8 despre cum se făcea contrabandă cu țigări la granițele R. Moldova. Acesta spune că ministrul de interne de atunci, Alexandru Jizdan știa despre aceste ilegalități, însă nu a acționat conform legii. Petic mai precizează că implicate în aceste scheme ar fi fost „persoane influente din Partidul Democrat”. ”La frontieră o bună parte din țigări erau aduse din China prin regiunea transnistreană. Țigările care era aduse pe teritoriul Republicii Moldova erau aruncate la o gunoiște. Ulterior, acestea erau scoase și fotografiate, după care le încărcau înapoi în microbuz și duse mai departe”, a declarat Gheorghe Petic, proaspăt eliberat din arest preventiv.

Ziarul de Gardă notează că noua ministră a Justiției, Olesea Stamate, a devenit în acest an proprietara unui Porsche Macan, fabricat în 2019, a cărui valoare se ridică la peste un milion de lei. Potrivit declarației sale de avere, ea obținut anul trecut un salariu total de circa 199 de mii de lei din funcția de director de proiect la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, iar soțul său, care ocupă funcția de director la Ericsson Telecommunications SRL, a ridicat anul trecut un salariu de 1,5 milioane de lei.

”Noua guvernare nu are temei să aibă încredere în instituțiile de drept și de reglementare”, este de părere analistul politic, Igor Boțan, citat de Adevărul. Potrivit expertului, noua guvernare este în drept să nu aibă încredere în instituțiile de drept și de reglementare, deoarece „Ilan Șor și Vlad Plahotniuc au dispărut în același fel, în același timp, ceea ce dovedește că între ei a existat o legătură strânsă”.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1 m/s
Sat
22
Sun
22
Mon
22
Tue
24
Wed
26

Curs oficial BNM 14 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7864 0.2247
USD 16.7051 0.0937
RON 4.0919 0.0471
UAH 0.6112 0.0078
RUB 0.2276 0.0005
Arhivă Radio Chișinău