Istoria, Adevărul și Miturile (FOTO)

  • 17 Iunie 2015 13:22
Istoria, Adevărul și Miturile (FOTO)

Istoricul român, Ioan Aurel Pop, rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj, și-a lansat, la 16 iunie, la Chișinău, a doua ediție a lucrării ”Istoria, Adevărul și Miturile”.

Potrivit autorului, volumul este un răspuns științific la încercările de a falsifica istoria românilor. 

În ziua în care și-a lansat la Chișinău volumul, profesorul Ioan Aurel Pop urmează să devină membru al Academiei de Științe a Moldovei.

”E o emoție pe care nu am simțit-o nici când am fost ales membru al Academiei la București pentru  că Chișinăul este celălalt mare centru cultural, spiritual al poporului nostru, al limbii române. Și astăzi am pomenit că un popor care are sărbătoare națională închinată limbii, nu moare niciodată. Pentru mine a veni la Chișinău să primesc această mare onoare este a veni într-un loc etern al culturii noastre românești”, a declarat oan Aurel Pop.

Istoricul Marius Tărâță a făcut referire la valoarea lucrării profesorului clujean în comparație cu alte lucrări care abordase istoria românilor în mod deconstructiv, în particular cea a lui Lucian Boia. 

”Ideile domnului Boia se bazau pe relativizare. De exemplu: În Primul Război Mondial România nu intră în război în 1914, dar în 1916, înseamnă că suntem niște lași că am așteptat atât. Meritul profesorului Ioan Aurel Pop este acela că este unicul istoric din comunitatea științifică românească, era dintr-o generație mai tânără, deci nu era de datoria sa,  care îi răspunde profesorului Boia, punctual. A luat întreaga carte a profesorului Boia și i-a răspuns pe paragrafe”, a declarat Marius Tărâță.

Președintele Institutului de Istorie al Academiei de Științe, Gheorghe Cojocaru, explică ce fel de abordare a folosit în lucrarea sa profesorul Pop.

”Este o lucrare care abordează problemele de istorie națională din cele mai vechi timpuri și până în zilele de astăzi, spuse din punctul de vedere al specialistului, cel care a digerat în cariera sa munți de documente, din arhivele din România dar și de peste hotare”, a declarat Gheorghe Cojocaru.

Primul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova Alexandru Moșanu s-a aflat printre invitații de onoare ai evenimentului.

”Când vorbim de carte trebuie să vorbim și despre destinul poporului nostru, pentru că ceea ce a făcut Goia în istoriografia românească și nu vorbim doar despre individul Goia, este un adevărat curent, care nu are nimic comun cu interesele poporului român. Un curent care urmărește scopul de a demonstra că nu există popor român, că nu există unitate românească, nu există nimic din ceea ce este național. Că România este un fals”, a declarat Alexandru Moșanu.

Ioan Aurel Pop este profesor universitar și rector al Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj, autor a sute de articole științifice și a peste 50 de cărți. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău