Israelul anunță testarea 'cu succes' a unor rachete balistice cu rază de 400 km

  • 03 Iunie 2020 10:53
Israelul anunță testarea 'cu succes' a unor rachete balistice cu rază de 400 km

Israelul a anunțat marți seară că a efectuat 'cu succes' testarea unor rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, în Mediterana, într-un context de tensiuni cu Iran și cu aliatul acestuia din Libanul vecin, mișcarea șiită Hezbollah, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Compania de stat Israel Aerospatial Industry (IAI), specializată în echipamente civile și militare, s-a felicitat pentru succesul testelor, întreprinse la o dată neprecizată, dar în perioada epidemiei de COVID-19, de pe navă spre o țintă pe mare.

Aceste rachete balistice de precizie fac parte din sistemul de artilerie cu rază lungă ((Long-Range Artillery Weapon System, LORA), dezvoltat de IAI, și au o rază de acțiune între 90 și 400 km.

'În cele două scenarii, racheta a fost lansată în direcția traiectoriei sale, și-a efectuat cursa și a lovit ținta cu cea mai mare precizie. Sistemul de lansare și rachetele au îndeplinit cu succes obiectivele acestor teste', cu o marjă de eroare de sub 10 metri, a subliniat IAI într-un comunicat transmis AFP, mulțumind armatei pentru sprijinul acordat.

La scurt timp, premierul Benjamin Netanyahu a salutat succesul testelor: 'În plin război împotriva coronavirusului, continuăm să asigurăm securitatea Israelului, în ofensivă și în defensivă', a comentat el.

Aceste teste intervin într-un context regional de tensiuni cu Iran. Aviația israeliană este suspectată că și-a intensificat în ultimele săptămâni atacurile mortale împotriva unor elemente proiraniene în Siria, aliată a Teheranului. În plus, Israelul face presiuni pentru menținerea embargoului privind vânzarea de arme către Iran, ce urmează a fi ridicat progresiv începând din octombrie.

Referitor la Liban, Israelul urmărește îndeaproape evoluția crizei politice, economice și sociale din țara vecină și se teme că aceasta ar putea primi ajutor din partea comunității internaționale fără a fi condiționat de diminuarea influenței mișcării șiite Hezbollah, inamicul său.

Libanul are nevoie de ajutor internațional, dar trebuie să reducă influența Hezbollah, au declarat pentru AFP surse israeliene. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău