Israelul anunță testarea 'cu succes' a unor rachete balistice cu rază de 400 km

  • 03 Iunie 10:53
Israelul anunță testarea 'cu succes' a unor rachete balistice cu rază de 400 km

Israelul a anunțat marți seară că a efectuat 'cu succes' testarea unor rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune, în Mediterana, într-un context de tensiuni cu Iran și cu aliatul acestuia din Libanul vecin, mișcarea șiită Hezbollah, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Compania de stat Israel Aerospatial Industry (IAI), specializată în echipamente civile și militare, s-a felicitat pentru succesul testelor, întreprinse la o dată neprecizată, dar în perioada epidemiei de COVID-19, de pe navă spre o țintă pe mare.

Aceste rachete balistice de precizie fac parte din sistemul de artilerie cu rază lungă ((Long-Range Artillery Weapon System, LORA), dezvoltat de IAI, și au o rază de acțiune între 90 și 400 km.

'În cele două scenarii, racheta a fost lansată în direcția traiectoriei sale, și-a efectuat cursa și a lovit ținta cu cea mai mare precizie. Sistemul de lansare și rachetele au îndeplinit cu succes obiectivele acestor teste', cu o marjă de eroare de sub 10 metri, a subliniat IAI într-un comunicat transmis AFP, mulțumind armatei pentru sprijinul acordat.

La scurt timp, premierul Benjamin Netanyahu a salutat succesul testelor: 'În plin război împotriva coronavirusului, continuăm să asigurăm securitatea Israelului, în ofensivă și în defensivă', a comentat el.

Aceste teste intervin într-un context regional de tensiuni cu Iran. Aviația israeliană este suspectată că și-a intensificat în ultimele săptămâni atacurile mortale împotriva unor elemente proiraniene în Siria, aliată a Teheranului. În plus, Israelul face presiuni pentru menținerea embargoului privind vânzarea de arme către Iran, ce urmează a fi ridicat progresiv începând din octombrie.

Referitor la Liban, Israelul urmărește îndeaproape evoluția crizei politice, economice și sociale din țara vecină și se teme că aceasta ar putea primi ajutor din partea comunității internaționale fără a fi condiționat de diminuarea influenței mișcării șiite Hezbollah, inamicul său.

Libanul are nevoie de ajutor internațional, dar trebuie să reducă influența Hezbollah, au declarat pentru AFP surse israeliene. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:0,5 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
17
Tue
18

Curs oficial BNM 09 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4776 -0.0528
USD 17.2651 -0.0537
RON 4.0238 -0.0118
UAH 0.6398 -0.0036
RUB 0.2426 0.0018
Arhivă Radio Chișinău