Israel: Netanyahu anunță o anchetă completă și zi de doliu duminică în urma catastrofei de la pelerinajul de la Meron

  • 30 Aprilie 2021 14:43
Israel: Netanyahu anunță o anchetă completă și zi de doliu duminică în urma catastrofei de la pelerinajul de la Meron

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat vineri o anchetă completă cu privire la busculada produsă în cursul nopții la o sărbătoare religioasă în nordul țării, în care și-au pierdut viața cel puțin 44 de oameni, și a decretat o zi de doliu național duminică, transmit dpa și AFP, preluat de Agerpres.

Netanyahu s-a deplasat vineri în orașul Meron, unde s-a întâlnit cu polițiști și alte servicii implicate în eforturile de salvare.

'Catastrofa de la Muntele Meron este una dintre cele mai grave care au lovit statul Israel', a scris el pe Twitter, exprimându-și simpatia față de familiile victimelor și urându-le însănătoșire grabnică răniților.

Totodată, Netanyahu le-a cerut oamenilor să se abțină de la a răspândi zvonuri pe rețelele sociale.

Între timp, biroul președintelui Reuven Rivlin i-a îndemnat pe cei care își caută apropiații dispăruți să contacteze președinția. 'Vom depune toate eforturile pentru a-i găsi', a spus Rivlin.

Funeralii sunt prevăzute vineri la Ierusalim și Tel Aviv.

Magen David Adom, echivalentul Crucii Roșii în Israel, a preluat 150 de răniți în cursul nopții, dintre care șase în stare critică.

Postul de televiziune Kan, ale cărui imagini arătau o barieră metalică ruptă de o mulțime compactă, a adăugat că 18 persoane se află într-o stare 'preocupantă'.

Circumstanțele tragediei nu au fost clarificate deocamdată.

Zeci de mii de persoane participau în noaptea de joi spre vineri la acest pelerinaj anual, cel mai mare eveniment public din Israel de la începutul pandemiei de COVID-19.

Pelerinajul, care are loc cu ocazia sărbătorii Lag Baomer, se desfășoară la Meron, în jurul presupusului mormânt al rabinului Shimon Bar Yochai, un talmudist din secolul al II-lea, căruia i se atribuie scrierea Zoharului, opera centrală a misticismului evreiesc.

Lag Baomer este o sărbătoare plină de bucurie, ce marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei școli talmudice din acea vreme.

Autoritățile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului. Potrivit organizatorilor însă, peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată țara, ceea ce înseamnă cel puțin 30.000 de persoane, în timp ce presa locală a raportat 100.000 de participanți.

Comandantul poliției regiunii nord, Shimon Lavi, le-a declarat jurnaliștilor că își asumă responsabilitatea' catastrofei.

Din afara țării au venit în cursul zilei mai multe mesaje de susținere pentru poporul israelian.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis pe Twitter 'forță și curaj' poporului israelian 'pentru a traversa aceste vremuri dificile'.

La rândul lor, Uniunea Europeană și Franța au transmis, în mesaje separate, condoleanțe familiilor victimelor și 'restabilire grabnică persoanelor rănite'.

'Scene teribile la sărbătoarea de Lag Baomer în Israel', a scris și premierul britanic Boris Johnson pe Twitter.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
0
Wed
-4
Arhivă Radio Chișinău