Israel: Mii de evrei au venit la Zidul Plângerii pentru a celebra tradiționala ceremonie Birkat Cohanim

  • 29 Martie 2021 15:39
Israel: Mii de evrei au venit la Zidul Plângerii pentru a celebra tradiționala ceremonie Birkat Cohanim

Mii de evrei au venit luni să se roage la Zidul Plângerii din Ierusalim cu prilejul tradiționalei Birkat Cohanim (Binecuvântarea Preoțească) reprezentând prima ceremonie religioasă masivă desfășurată în acest lăcaș sfânt emblematic pentru cultul mozaic, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Conform tradiției, clerici purtând numele Cohen - sacerdoți descendenți ai lui Aaron, fratele lui Moise - i-au binecuvântat pe cei prezenți în tradiționala Birkat Kohanim, un substitut modern al sacrificiilor desfășurate în vechiul templu, care se realizează de două ori pe an, în zilele intermediare dintre Pesah și Sukot.

Binecuvântarea Preoților era practicată nu doar în Templu ci și în afara lui. Oricine întâlnea o persoană ce purta numele Cohen avea dreptul să-l oprească și să-i ceară să-l binecuvânteze. Cohenul avea datoria să înceteze orice făcea și să rostească binecuvântările.

Ceremonia a avut loc la Zidul Plângerii din Ierusalim situat în Orașul Vechi. Importantul sit religios aflat în partea de est a orașului, ocupat și anexat de Israel, nu a mai primit un asemenea aflux de persoane de la începutul pandemiei de coronavirus, în timpul căreia la ceremoniile religioase au asistat un număr redus de persoane.

La ceremonia de luni, desfășurată în a treia zi de Pesah, au participat mii de persoane care au respectat totuși distanțarea fizică, față de anul trecut când au asistat doar câteva zeci de credincioși evrei.

Pentru a evita totuși concentrațiile masive, ceremonia Binecuvântării se va prelungi anul acesta timp de două zile.

Ceremonia urmează celebrărilor Paștelui evreiesc care au început sâmbătă, marcate de reîntoarcerea la adunările tradiționale și la mesele în familie după aproape un an de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus.

Celebrările de Pesah, care durează o săptămână și comemorează exodul evreilor din Egipt și eliberarea din sclavie, s-au desfășurat anul trecut sub măsuri stricte de izolare și cu familiile separate.

Anul acesta sărbătorile religioase au revenit la normalitate, datorită campaniei galopante de vaccinare desfășurată de Israel, unde peste jumătate din populație a primit deja ambele doze de vaccin Pfizer.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău