Israel: Curtea Supremă a decis că guvernul trebuie să limiteze monitorizarea cazurilor de coronavirus de către serviciile de securitate
-
01 Martie 2021 16:30
Curtea Supremă din Israel a decis luni că guvernul trebuie să limiteze monitorizarea cazurilor de coronavirus de către serviciile de securitate, considerând că această supraveghere "draconică" încalcă democrația, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Guvernul a început în martie 2020 să solicite serviciului de securitate internă, Shin Beth, să colecteze date despre cetățeni și să le geolocalizeze telefonul mobil în cadrul "războiului" împotriva pandemiei de COVID-19.
Curtea Supremă a blocat rapid această practică, spunând că ea ar trebui reglementată printr-o lege.
În iulie, parlamentul a adoptat o lege care autorizează guvernul să folosească tehnologiile Shin Beth. Cu o durată inițială de trei săptămâni, legea a fost în permanență reînnoită, stârnind critici în legătură cu încălcarea vieții private.
Luni, Curtea Supremă a anunțat că, începând cu 14 martie, "folosirea (serviciilor) Shin Beth va fi limitată la cazurile confirmate de coronavirus atunci când pacientul nu cooperează cu ancheta (epidemiologică), voluntar sau nu, ori atunci când nu spune cu cine s-a întâlnit".
"A permite guvernului să folosească detaliile supravegherii este un pas înapoi sever, excepțional și draconic în privința dreptului la respectarea vieții private și a structurii democratice a societății israeliene", a precizat Curtea.
Asociația pentru Drepturi Civice din Israel (ACRI), una dintre cele trei organizații ale societății civile care au sesizat justiția, a salutat decizia și și-a exprimat speranța că ea va încuraja autoritățile "să se îndepărteze de panta alunecoasă care constă în folosirea de mijloace extreme și non-democratice" pentru a lupta împotriva pandemiei.
Decizia justiției este "o crimă împotriva sănătății cetățenilor israelieni", a spus ministrul adjunct al sănătății, Yoav Kisch.
"Până acum, competențele Shin Beth au permis salvarea vieții în cazul a 500 de israelieni. La 14 martie, acest lucru se va încheia din cauza Curții Supreme", a scris el pe Twitter.
Israelul, care desfășoară o campanie de vaccinare de foarte mare amploare, a ieșit progresiv din al treilea lockdown la începutul lui februarie.
Aproximativ 778.200 de persoane contaminate au fost oficial înregistrate de autoritățile israeliene de la începutul pandemiei, dintre care circa 5.750 au murit.
Sursa:Agerpres