Islanda își închide ambasada de la Moscova: „Situația actuală nu permite pur și simplu ca mica reprezentare diplomatică a țării noastre să funcționeze în Rusia

  • 09 Iunie 2023 17:34
Islanda își închide ambasada de la Moscova: „Situația actuală nu permite pur și simplu ca mica reprezentare diplomatică a țării noastre să funcționeze în Rusia

Islanda a anunțat vineri, 9 iunie, închiderea sine die a ambasadei sale de la Moscova, începând cu 1 august, din cauza situației legate de conflictul în Ucraina, devenind astfel prima țară care ia o astfel de decizie, potrivit France Presse, transmite Agerpres.

„Situația actuală nu permite pur și simplu ca mica reprezentare diplomatică a țării noastre să funcționeze în Rusia", a declarat șefa diplomației islandeze, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, într-un comunicat.

Mica țară nordică este prima care face un astfel de pas de la începutul războiului în Ucraina, potrivit jurnaliștilor AFP de la Moscova.

Islanda precizează că aceasta nu înseamnă nicidecum o rupere a relațiilor diplomatice cu Federația Rusă.

"Sper că, într-o bună zi, condițiile ne vor permite să avem relații normale și fructuoase cu Rusia, dar acest lucru va depinde de deciziile luate de Kremlin", a declarat titulara portofoliului de Externe.

Ambasadorul rus la Reykjavik a fost convocat pentru a i se aduce la cunoștință această decizie. Islanda a cerut, de asemenea, Moscovei să "limiteze activitățile" ambasadei sale în capitala islandeză și să "reducă nivelul de reprezentare în cadrul ei".

Această țară nordică, cu 375.000 de locuitori, are o ambasadă la Moscova din 1944, cu o pauză între 1951 și 1953. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău