Irina Vlah, candidatul de rezervă al lui Ilan Șor? Membrii grupării criminale ar urma să ajute fostul bașcan în scrutinul prezidențial (Revista presei)
-
19 Iulie 09:54
Fostul bașcan al Găgăuziei, Irina Vlah, care a anunțat că va candida „independent” la alegerile prezidențiale din această toamnă, ar fi bătut palma cu membrii grupării criminale „ȘOR”. Mai exact, miercuri, 17 iulie, Vlah s-a întâlnit în mun. Soroca cu mai mulți reprezentanți ai grupării criminale din raioanele de Nord pentru a coordona acțiunile în cadrul campaniei electorale. Imaginile de la întâlnire au fost publicate pe canalul de Telegram „Scînteia Adevărului”, citat de deschide.md.
Conform sursei citate, întâlnirea a avut loc în incinta restaurantului „Primăvara” – organizatorul evenimentului fiind ex-președinte a organizației teritoriale a Partidului „Șor” Soroca și organizației teritoriale a partidului „Șansă” Glodeni, Anatolie Rujanschi. La eveniment au fost prezente circa 40 de persoane, majoritatea fiind președinții organizațiilor primare ai blocului „Victoria” din Soroca.
Printre cei prezenți la eveniment se numără ex-vicepreședintele organizației teritoriale a Partidului „Șor” Soroca, Iațco Victor, fostul șef al Direcției „Monitoring” a grupării „Șor”, Chim Molodean, dar și fostul președinte al organizației teritoriale a partidului „Șansă” Florești, Roman Nicoară.
Sursele Deschide.MD din cadrul fostului partid „Șor” au confirmat faptul că un asemenea eveniment a avut loc. Mai mult, acestea au precizat că în cadrul întrunirii s-a discutat promovarea și susținerea Irinei Vlah la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Mai exact, anume reprezentanții grupării „Șor” vor fi cei care o vor ajuta pe Vlah să colecteze semnăturile necesare pentru a fi înregistrată în cursa electorală.
Reporterii noștri au încercat să ia legătura cu Irina Vlah pentru a comenta informația publicată, însă fostul bașcan nu a răspuns la telefon. Vom reveni în momentul în care va apărea o reacție a politicianului.
„Fotografia în care Maia Sandu apare alături de mari lideri europeni prezenți la Summitul Comunității Politice Europene este una istorică și vorbește despre rolul și locul pe care Republica Moldova și-l recapătă ca parte naturală în familia de state europene”, consideră expertul Andrei Curăraru. El a subliniat că R. Moldova obține o mare fereastră de oportunitate.
„Dacă o pierdem, vedem ce se întâmplă în Georgia. Înghețare de fonduri, a exportului fără taxe, care pentru R. Moldova înseamnă mai bine de 60% dintre exporturi. Și dacă la Tbilisi lucrurile rămân la fel, există și pericolul anulării regimului liberalizat de vize”, a spus Andrei Curăraru. El remarcă faptul că interesul european pentru R. Moldova este foarte mare, inclusiv pe reformele interne.
„Strategia națională de apărare a Republicii Moldova este reală și realistă, pentru că subliniază și surprinde corect amenințările la adresa securității naționale cu care se confruntă R. Moldova”, a comentat expertul în securitate din România, Cristian Barna, la TVR MOLDOVA. El remarcă în acest context direcția de amenințare legată de coridorul militar de partea cu Odesa și partea cu regiunea transnistreană. „Avem două exerciții electorale care vor trebui să statuteze continuitatea strategiei de securitate națională și a celei de apărare. Este evident că amenințările hibride sunt o constantă a societății moldovenești, este evident că problema transnistreană și nevoia de reîntregire există”, a spus Cristian Barna.
Ce încurcă partidele de dreapta să o susțină pe Maia Sandu la prezidențiale? Situația de pe segmentul politic de dreapta, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale din toamnă și a referendumului, a fost discutată la Jurnal TV. Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a subliniat că este important ca oamenii să se mobilizeze și să decidă singuri soarta țării la referendum, trebuie să ia destinul țării în mâinile lor, pentru că de la politicieni, din păcate, este în acest moment puțin folos. Este important ca oamenii să tragă concluziile și, în pofida acestor discuții, să meargă la referendum și să voteze pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus Petru Macovei, citat de Jurnal.md.
Deschide.md reține declarația ambasadorul Ucrainei, către alegătorii moldoveni care iau bani de la partidele pro-ruse: Acest vot înseamnă un bilet la război – titrează publicația. Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, atenționează alegătorii despre pericolul luării de mită pentru opțiunea lor de vot. „La alegerile din 2014, în Sudul Ucrainei, un politician ucrainean spunea că – dacă iei bani pentru vot, atunci trebuie să înțelegi că astfel cumperi un bilet la război. Pentru că și acolo (n.r. în Ucraina) și aici (n.r. în R. Moldova) banii pentru vot sunt oferiți de către forțele considerate pro-ruse”, a declarat Marko Șevcenko în cadrul emisiunii „Dialog Deschis”. „Forțele ruse înțeleg că majoritatea moldovenilor vor să trăiască în Moldova ca în UE, cu salarii și pensii europene. De aceea forțele pro-ruse vor prezenta programe și vorbele lor vor fi pro-europene. Dar ce va fi mai departe e sub semnul întrebării. Și aici e munca alegătorului ca să înțeleagă cine doar vorbește, dar cine și face acțiuni în sensul pro-european. Eu sper că alegătorii din R. Moldova pot să facă această diferență”, a mai declarat Marko Șevcenko.
Într-un editorial pentru Ziarul Național, publicistul Nicolae Negru revine la trilaterala România - Republica Moldova – Ucraina. „Asigurarea securității, inclusiv combaterea dezinformării, e mai eficientă când se face în trei. Întrunirile trilaterale sunt menite să discute și să se găsească soluții și pentru alte probleme ce le întâmpină Ucraina supusă invaziei și atacurilor aeriene din partea Rusiei. Căci, apărându-se în fața invaziei rusești, ucrainenii apără și Republica Moldova. Că lucrurile sunt privite la fel și la Chișinău, și la București o demonstrează Acordul de securitate semnat de Iohannis și Zelenski, la Washington, și decizia de a dona Ucrainei un sistem anti-rachete „Patriot”... Trilaterala este ceea ce trebuia să existe demult, ca între vecini apropiați, dacă și politicienii ucraineni (în primul rând), și români, din Republica Moldova și din România, ar fi fost mai deschiși la minte, dacă ar fi gândit strategic . Dar mai bine mai târziu, decât niciodată”, conchide autorul.