Maia Sandu, după Summitul CPE din Marea Britanie: Am convenit să creăm un grup de experți din toate țările, pentru a putea lupta mai eficient cu interferențele Rusiei

  • 19 Iulie 12:48
Maia Sandu, după Summitul CPE din Marea Britanie: Am convenit să creăm un grup de experți din toate țările, pentru a putea lupta mai eficient cu interferențele Rusiei

Securitatea pe continentul european, migrația, fortificarea sectorului energetic și pericolul în adresa democrației, au fost subiectele abordate în cadrul celei de-a patra ediții a Sumitului Comunității Politice Europene, a spus președinta Maia Sandu, la finalul reuniunii de aseară. Securitatea Rep. Moldova este esențială pentru securitatea continentului european, au subliniat liderii europeni în cadrul unui grup de lucru moderat de Maia Sandu, alături de președintele Franței, Emanuel Macron, transmite Radio Chișinău.

În cadrul discuției dedicată menținerii păcii și stabilității în Republica Moldova organizată în cadrul summitului, la care au participat Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, gazda evenimentului, Președintele Franței, Emmanuel Macron, Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul polonez, Donald Tusk și Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a pus în discuție ajutorul social și economic de care are nevoie țara noastră pentru a-și consolida reziliența în războiul hibrid instrumentat de Moscova.  Ei au decis crearea unui grup comun de experți pentru a combate în primul rând dezinformarea, a spus președinta Maia Sandu.

”Vorbim în primul rând de dezinformare, dar am discutat și despre cum putem lupta cu banii ilegali veniți de la Kremlin să finanțeze activități de destabilizare. Am convenit să creăm un grup din experți din toate țările, pentru a avea un mai bun schimb de informații despre toate aceste pericole, să putem să acționăm împreună, prin urmare să ne punem resursele împreună pentru că vedem că individual este foarte greu să combatem aceste atacuri hibride”, scrie Maia Sandu.

Întrebată de jurnaliștii de la Chișinău dacă a reușit să discute cu autoritățile britanice despre expulzarea pionilor Federației Ruse stabiliți la Londra, care sponsorizează cu milioane de lei pe rețelele sociale dezinformarea și destabilizările în Rep. Moldova, inclusiv fugarul Veaceslav Platon, președinta Maia Sandu a menționat că a vorbit cu noul premier britanic Keir  Starmer despre colaborarea în domeniul combaterii corupției și afluxurilor ilegale de bani.

O pace justă pentru Ucraina, inclusiv soluționarea conflictului transnistrean, a fost de asemenea unul din subiectele abordate în cadrul mesei rotunde:

”Toată lumea de la această masă recunoaște integritatea teritorială a Rep. Moldova și o spune de fiecare dată. Noi ne dorim soluționarea pașnică a acestui conflict și de fiecare dată spunem despre nevoia ca Federația Rusă să-și retragă armata de pe teritoriul țării noastre”, transmite Maia Sandu.

În conferința de la finalul Summitului Comunității Politice Europene, premierul britanic Keir Starmer a reiterat sacrificiul Ucrainei care luptă în prezent pentru securitatea întregului continent, și a subliniat că este esențială colaborarea dar și ajutorul pentru Rep. Moldova, aflată sub amenințarea directă a Rusiei.

Securitatea noastră, a întregului continent european, începe în Ucraina.  L-am asigura pe președintele Volodimir Zelenski că vom fi alături oricât va fi nevoie. De asemenea, am avut o discuție productivă despre apărarea democrațiilor noastre împotriva interferențelor rusești și despre susținerea unor țări precum Rep. Moldova, care se confruntă cel mai mult cu amenințări directe. Nu este doar o bună idee de a lucra cu partenerii noștri, este esențial acest lucru”, a spus Keir Starmer

Președinta Maia Sandu își continuă astăzi vizita la Dublin, unde are întâlniri cu Președintele Irlandei, Michael Daniel Higgins și Prim-ministrul irlandez, Simon Harris. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău