Iranul califică drept ''nelegitimă'' presiunea SUA pentru prelungirea embargoului asupra armelor

  • 04 Mai 2020 11:06
Iranul califică drept ''nelegitimă'' presiunea SUA pentru prelungirea embargoului asupra armelor

Iranul a denunțat ca "nelegitime" eforturile SUA pentru prelungirea embargoului asupra armelor către Teheran, instituit de Consiliul de Securitate al ONU, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

"Iranul nu încearcă să se retragă din acordul nuclear încheiat în 2015 cu cele șase puteri... Decizia Americii este unilaterală și reacția noastră va fi proporțională", a declarat Abbas Mousavi într-o conferință de presă televizată.

SUA și-au exprimat speranța joi că, totuși, Consiliul de Securitate al ONU va prelungi embargoul asupra armelor instituit la adresa Iranului înainte de expirarea acestuia în octombrie.

Administrația președintelui Donald Trump a adoptat o linie mai dură în cadrul ONU în ceea ce privește intenția sa de a extinde și înăspri embargoul asupra Iranului.

Washingtonul a amenințat să declanșeze revenirea tuturor sancțiunilor Națiunilor Unite împotriva Iranului, ca pârghie pentru a obține sprijinul tuturor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate pentru prelungirea embargoului ONU asupra armelor la adresa Teheranului.

"SUA nu mai sunt parte a acordului nuclear... Reacția Iranului la măsurile ilegale ale Americii va fi fermă", a avertizat Mousavi.

Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul nuclear cu Iranul și a reinstituit unilateral o parte din sancțiuni împotriva Teheranului, paralizându-i economia, notează Reuters.

În virtutea acordului, Iranul acceptase să-și suspende activitățile nucleare sensibile în schimbul unei relaxări treptate a sancțiunilor.

Iranul, care neagă că programul său nuclear vizează fabricarea bombei atomice, și-a anulat gradual angajamentele în cadrul acestui acord după retragerea SUA din pact, susținând că acțiunile Washingtonului justifică o astfel de evoluție.

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău