Iran a acuzat de spionaj, faptă pedepsită cu moartea, un turist francez care a ridicat o dronă lângă granița cu Turkmenistan

  • 31 Mai 2021 12:44
Iran a acuzat de spionaj, faptă pedepsită cu moartea, un turist francez care a ridicat o dronă lângă granița cu Turkmenistan

Franța a respins acuzațiile de spionaj aduse unui cetățean francez în Iran, la un an după ce a fost arestat pentru că a ridicat o dronă în apropierea graniței Iran-Turkmenistan, informează BBC, potrivit DIGI24.ro.

Benjamin Briere, în vârstă de 35 de ani, a fost arestat anul trecut în Iran, în timp ce se afla în vacanță, după ce ar fi realizat fotografii cu ajutorul dronei într-o zonă interzisă, notează sursa citată

Duminică, procurorii iranieni l-au acuzat de spionaj, faptă pedepsită cu moartea dacă este găsit vinovat.

O declarație a ministerului francez de Externe spune că "nu există dovezi care să susțină aceste acuzații" și că Benjamin Briere a fost arestat în Iran anul trecut, în timp ce se afla în vacanță.

Acuzațiile la adresa turistului francez vin într-o perioadă de tensiuni între Iran și țările europene și SUA, din cauza instalațiilor nucleare ale statului din Orientul Mijlociu. Franța face parte dintr-un grup de țări, alături de SUA, Marea Britanie, China, Rusia și Germania - care susține că vrea să reintroducă un tratat nuclear cu Iranul, abandonat de președintele american Donald Trump în 2018. Administrația Trump a instaurat sacțiuni despre care Iranul spune că trebuie ridicate înainte să fie reintrodus tratatul din 2015.

Iranul a insistat că programul său nuclear este dezvoltat în scopuri pașnice, însă alte state, printre care și Franța, cred că ar putea fi folosit pentru construcția unei bombe nucleare.

Procurorii iranieni l-au acuzat pe Benjamin Briere și de "propagandă împotriva autorităților", faptă care este pedepsită cu până la un an de închisoare. Cu toate acestea, avocatul lui Briere, Saeid Dehghan, a scris pe Twitter că statul iranian a renunțat la acuzațiile de consum de alcool și corupție - una dintre cele mai grave acuzații în Iran.

Apărătorii drepturilor omului au acuzat în trecut Iran că rețin cetățeni străini sau cu dublă naționalitate, pentru a-i folosi ca avantaj la negocieri. Acuzațiile la adresa lui Benjamin Briere vin după ce Nazanin Zaghari-Ratcliffe, cetățean britanico-iranian, a fost condamnat luna trecută la încă un an de închisoare. Acesta a ispășit deja 5 ani de închisoare în Iran.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău