IPN | Valeriu Pașa: Criza gazelor - operațiune de tip hibrid la adresa Republicii Moldova (Revista presei)

  • 13 Ianuarie 2022 09:37
IPN | Valeriu Pașa: Criza gazelor - operațiune de tip hibrid la adresa Republicii Moldova (Revista presei)

Există riscul ca Gazprom să întrerupă livrările de gaz, titrează Replica-media, citând un anunț al Moldovagaz. Reprezentanții întreprinderii susțin că lucrează împreună cu Guvernul pentru a preveni această situație, iar săptămâna viitoare problema plăților curente pentru livrările de gaze naturale va fi discutată la ședința Consiliului de observatori al întreprinderii, din care fac parte și reprezentanți ai Gazprom.

Criza gazelor - operațiune de tip hibrid la adresa Republicii Moldova, agenția IPN reține opinia comentatorul politic Valeriu Pașa, care dă de înțeles că problemele energetice cu care se confruntă Republica Moldova sunt create artificial de către Moscova pentru a menține Republica Moldova în sfera de influență rusă. „Acest lucru are loc nu doar pentru a genera costuri economice, ca să fim mai săraci, să nu ne putem dezvolta, dar și pentru a destabiliza situația politică din țară, a spus expertul în carul unei emisiuni la Jurnal TV.  Această temă a gazelor, tarifelor este din punct de vedere social foarte sensibilă și este exploatată la greu de către agenții de influență ai Kremlinului și de grupările cleptocratice din Republica Moldova deghizate în partide. Guvernul trebuie să evite destabilizarea socială, destabilizarea situației prin gestionarea riscurilor. Dacă majorezi o dată tariful, este dureros, dar îl majorezi o singură dată, nu în fiecare lună ”, a spus Valeriu Pașa. Agenția IPN amintește că prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de Gazprom pentru luna ianuarie este de 646 dolari pentru mia de metri cubi, cu 200 de dolari mai mult față de luna trecută.

Într-o analiză pentru Europa Liberă, Vitalie Ciobanu constată că „împotriva PAS și a Maiei Sandu, speculând scumpirea tarifelor la gaze, cheamă și falanga prorusească extremistă din Moldova, cheamă și oligarhii-fugari, aciuați în Marea Britanie și în Israel, acolo unde se plimbă nestingherit prin supermarketuri și urcă în automobile luxoase”. Referindu-se la ultimele evoluții din regiune, autorul observă câteva „rețete rusești” de îngenunchiere a fostelor republici sovietice: 1. Ajutor polițienesc în sistemul de securitate colectivă patronat de Moscova – cazul Kazahstanului; 2 Invazie militară directă cu anexarea unor teritorii sub pretextul apărării etnicilor ruși și al stăvilirii extinderii NATO, cea care sprijină un „regim fascist” în Ucraina; 3. Presiuni insidioase prin sabotarea comerțului și șantaj energetic, care conduc la scumpiri în cascadă a serviciilor și produselor de bază. Ultima rețetă e cea mai convenabilă Kremlinului (ca parte a „tacticilor hibride”), pentru că dă aparența unui conflict intern între o populație sărăcită, indignată, și o guvernare iresponsabilă, „vândută Occidentului”. Republica Moldova se află în categoria a treia, a presiunilor economice aplicate de Rusia, scrie autorul, dar atenționează totodată că nimic nu ne protejează de o agresiune militară în deplinul înțeles al cuvântului, având un desant rusesc în Transnistria, să fim „pacificați”, la cererea noastră, după „model kazah”.

„Prețul pentru gazul nostru cel de toate zilele va continua să crească. Deși am dori să oprim această nedreptate, nu este în puterea noastră și din păcate nici a guvernanților, constată experții Agora. Această decizie importantă este mai mult manipulată de marile puteri, care dirijează furnizarea gazelor și stabilirea prețului acestuia, după cum le dictează jocurile politice. Deși ne-am dori ca Republica Moldova să aibă mai multă putere de decizie, adevărul este că momentan atât conducerea, cât și cetățenii țării nu pot decât să se conformeze situației geopolitice existente, care de fapt și creează această augmentare de prețuri atât de nedorită”, constată Agora.md. 

Portalul Anticorupție.md analizează averea acumulată de Irina Vlah după aproape două mandate în funcția de bașcan al Găgăuziei. După aproape două mandate în funcția de bașcan al regiunii găgăuze (2015–prezent), Irina Vlah nu deține niciun imobil și nu a înstrăinat barem un bun, nu are nicio firmă și nici măcar mașină. În același timp, fratele Irinei Vlah, omul de afaceri Serghei Vlah, a devenit unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din Republica Moldova, scrie publicația. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău