IPN: În alegerile parlamentare din R.Moldova, Rusia mizează deschis pe PSRM și pe liderul informal al acestuia, președintele Igor Dodon (Revista presei)
-
08 Noiembrie 2018 09:46
„O fază mai bună a relațiilor moldo-ruse: mit, realitate sau deja-vu?”, își intitulează Agenția IPN o analiză a ultimei vizite la Moscova a președintelui Igor Dodon. Referitor la promisiunile președintelui rus, Vladimir Putin, de a elimina în viitorul apropiat taxele vamale pentru o parte din mărfurile moldovenești intrate pe piața Rusiei, de a acorda un miliard de dolari pentru proiecte de infrastructură, precum și de a ușura soarta unui mare număr de migranți moldoveni, sunt văzute de către jurnalistul Valeriu Vasilică drept strict electorale.
„În curând, în Republica Moldova vor avea loc alegeri care vor decide cine va guverna țara în continuare, iar Rusia are interes suficient de firesc să vină o guvernare mai cooperantă pentru interesele sale decât actuala. (…) În aceste alegeri Rusia mizează deschis pe Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și pe liderul informal al acestuia, președintele Igor Dodon, așa cum în alte perioade a mizat pe tandemul PCRM-Vladimir Voronin. Nu în zadar viitoarele beneficii oferite sau promise de Vladimir Putin, sunt legate de „aportul personal” și „rugămințile personale ale președintelui Moldovei”, arată analiza IPN.
„Interesele Federației Ruse sunt ca să mențină, prin intermediul Transnistriei, Republica Moldova în aria de influență a Federației Ruse”, a declarat Eugen Carpov președintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, într-un interviu pentru Europa Liberă. El a adăugat că Rusia și-ar dori pentru Republica Moldova o formă de reintegrare „gândită astfel ca regiunea transnistreană să aibă suficiente instrumente să blocheze decizii care nu sunt dorite de Federația Rusă, care țin atât de dezvoltarea internă a Republicii Moldova, cât și de vectorul de dezvoltare externă.”
Analistul Iulian Chifu scrie în Adevărul despre procesele electorale prin care urmează să treacă zona de est a Europei în următoarea perioadă. Referitor la alegerile parlamentare din Republica Moldova, analistul constată că ”premizele sunt favorabile unor întorsături majore față de actuala putere autointitulată pro-europeană, migrată spre pro-moldovenism naționalist civic. Însă opoziția pro-europeană s-a enclavizat și izolat față de partidele pro-românești și unioniste, pierzând șansa unui bloc unitar de dreapta, motiv pentru care multe voturi riscă să se piardă. Iar perspectivele avantajează cel mai mult partidul pro-rus al lui Igor Dodon, care și-a învățat lecția, e mult mai retras și face mai puține greșeli, chiar dacă nu își mai poate ajuta partidul prea mult din postura de Președinte”, scrie Iulian Chifu.
Istoricul Octavin Țîcu scrie în Cotidianul despre Primul Război Mondial. ”Zilele astea, mai exact la 11 noiembrie, se împlinesc o sută de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, numit până la cel de-al Doilea Război Mondial – Marele Război, pentru că a fost cel mai mare carnagiu din istoria omenirii de până atunci”, amintește autorul. El își finalizează articolul cu o concluzie: ”Lumea de astăzi seamănă foarte mult cu situația de după Primul Război Mondial și are toate simptomele unui armistițiu interbelic, în care falimentul democrației, potența autoritarismului și slăbiciunea Occidentului, au determinat prăbușirea civilizației umane într-un război devastator”.
Presa de la Chișinău se referă astăzi și la decizia Curții Supreme de Justiție în dosarul ”Băsescu versus Dodon”, în privința retragerii cetățeniei moldovenești fostului președinte al României.
„Incredibila justiție moldovenească. CSJ s-a răzgândit după 4 ore și a respins recursul lui Băsescu”, titrează portalul Deschide. „Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție s-au răzgândit după ce au amânat ședința de judecată în dosarul „Băsescu vs Dodon”, la nici patru ore, totuși au luat o decizie. Aceștia au respins recursul fostului președinte al României, Traian Băsescu”, scrie Deschide.md
La fel de nedumerite par să fie și alte publicații. „Decizie de neînțeles în cazul Băsescu vs Dodon; Cum s-au răzgândit judecătorii în 3 ore”, titrează Cotidianul. „Traian Băsescu rămâne FĂRĂ cetățenia R. Moldova: BÂLBÂIALA justiției moldovenești”, notează Ziarul Național. ”Dodon vs Băsescu, 1-0 // Liderul de la Cotroceni rămâne fără cetățenia moldovenească”, subliniază portalul Moldova.org.