Ionela Maria Ciolan: R. Moldova trebuie să-și pregătească dosarul de aderare, să facă reforme și să fie foarte hotărâtă în acest proces de integrare, deoarece pot exista etape de distragere a atenției

  • 18 Iunie 17:52
Ionela Maria Ciolan: R. Moldova trebuie să-și pregătească dosarul de aderare, să facă reforme și să fie foarte hotărâtă în acest proces de integrare, deoarece pot exista etape de distragere a atenției

Extinderea Uniunii Europene va rămâne pe agenda UE, în pofida rezultatelor mai bune înregistrate de partidele eurosceptice în unele țări la alegerile europene, iar Republica Moldova trebuie să profite de fereastra de oportunitate deschisă și să-și facă temele pentru acasă. Sunt principalele mesaje transmise de participanții unei dezbateri publice, organizate astăzi la Chișinău, în contextul mizei alegerilor europarlamentare pentru Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova trebuie să-și pregătească dosarul de aderare, să facă reforme și să fie foarte hotărâtă în acest proces de integrare, deoarece pot exista etape de distragere a atenției, a declarat, în cadrul dezbaterii, cercetătoarea Ionela Maria Ciolan de la Centrul Wilfried Martens pentru Studii Europene.

Dacă Republica Moldova nu era pregătită, nu ar fi ajuns în această situație favorabilă, a spus experta, amintind și de exemplu negativ al Georgiei.

„Contează să fim foarte hotărâți pe direcția noastră, pentru că există foarte multe distrageri ale atenției și este foarte important ca Republica Moldova să-și pregătească dosarul, și să beneficieze de acele ferestre de oportunitate, așa cum a făcut-o în ultimii doi ani. Dacă Republica Moldova nu era pregătită, așa cum Georgia nu a fost, nu ar fi ajuns astăzi să fie în această poziție favorabilă. Nu avem nevoie doar de dorință populară pentru integrarea europeană, avem nevoie și să facem toată munca în ceea ce privește reformele, angajamentele tehnice pe care Comisia Europeană le cere”, a spus Ionela Maria Ciolan.

Fostul europarlamentar german Elmar Brok a atenționat că sunt foarte importante alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă care vor transmite un mesaj puternic pentru Uniunea Europeană. În același timp, Elmar Brok a subliniat că situația economică din multe țări europene s-a înrăutățit ca urmare a invaziei ruse în Ucraina și s-a arătat nedumerit că unele persoane votează cu partide care susțin Kremlinul.

„Faptul că statele membre ale Uniunii Europene se confruntă cu probleme economice, inclusiv energetice este rezultatul invaziei Rusiei în Ucraina. Să votăm pentru partidele care susțin Rusia, responsabilă de situația economică rea, pare a fi o glumă, după părerea mea. Să susținem Kremlinul în acest context este de de neînțeles pentru mine”, a spus Elmar Brok.

Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza, a concluzionat că, indiferent de faptul că partide radicale au obținut câștiguri în unele țări la alegerile europarlamentare, per ansamblu, principalele grupuri politice din Parlamentul european rămân popularii europeni și social-democrații. Asta înseamnă că procesele de extindere vor fi în continuare pe agenda Uniunii Europene.

„Dincolo de interesul pe care îl manifestă cetățenii Republicii Moldova pentru dezbaterile privind politicile europene este preocuparea ce se va întâmpla după (...). Mesajul de bază este că procesele de extindere a Uniunii Europene vor rămâne pe agenda UE. Provocarea de bază, după aceste alegeri, este cum va fi gestionată participarea în aceste procese a partidelor de extremă și care va fi impactul produs la nivel național în statele lor”, a punctat Iulian Groza.

Opiniile experților au fost exprimate în cadrul mesei rotunde cu genericul „Miza alegerilor europarlamentare pentru Republica Moldova: rezultate, așteptări și oportunități”, organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău