Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Prin promovarea mai multor legi controversate, contestate de opoziție și unele suspendate deja prin decizia CC, socialiștii și Igor Dodon urmăresc nu doar aspectul juridic, dar și un scop politic
-
09 Decembrie 2020 16:20
Prin promovarea mai multor legi controversate, contestate de opoziție și unele suspendate deja prin decizia Curții Constituționale, socialiștii și Igor Dodon urmăresc nu doar aspectul juridic, dar și un scop politic, cu iz electoral, susține comentatorul Ion Tăbârță.
El consideră că prin astfel de proiecte, PSRM încearcă să lovească în opoziția proeuropeană, să o discrediteze pe Maia Sandu, dar și să-și arate loialitatea față de Federația Rusă.
Prin aceste legi ei încearcă să mobilizeze electoratul pe criterii geopolitice. Știm că Partidul Socialiștilor este unul cu caracter pronunțat geopolitic, de inspirație pro-rusă, și toată retorica lor se îndreaptă anume pe aceste aspecte geopolitice. Pe cei din PSRM nu-i interesează legile, supremația legii, coeziunea socială. Nu. Ei își urmăresc anumite scopuri, cu caracter clar geopolitic. De aceea vin cu acest pachet de legi, multe din ele sensibile, care provoacă sentimente în societate. În acest mod ei încearcă să mobilizeze acest electorat.
Totodată, fiind un partid de inspirație pro-rusă, Igor Dodon și PSRM încearcă în continuare să-și mențină această loialitate din partea Moscovei. La Kremlin sunt multe voci nemulțumite de Igor Dodon… Oricum, miza lor este ca în continuare să aibă acest suport, politic, geopolitic, de imagine, din partea Federației Ruse.
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat legea care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea șefului statului în cea a Parlamentului, deși Curtea Constituțională a suspendat-o.
Curtea Constituțională a suspendat, până la examinarea cauzei, și legea cu privire la abrogarea deciziei de transmitere a terenului fostului stadion republican în proprietatea Statelor Unite pentru construcția unei noi Ambasade.
Aceste și alte legi controversate, inclusiv de promovare a limbii ruse sau a statutului autonomiei găgăuze, au fost votate pe 3 decembrie de majoritatea PSRM-Șor, fără dezbateri și avizele de rigoare, pe fundalul protestelor opoziției.