Ion Tăbârță | Maia Sandu a reușit să restabilească relațiile cu partenerii externi și să readucă finanțări consistente

  • 24 Decembrie 2021 13:37
Ion Tăbârță | Maia Sandu a reușit să restabilească relațiile cu partenerii externi și să readucă finanțări consistente

Astăzi se împlinește un an de la învestirea în funcție a președintei Maia Sandu, prima femeie șef de stat a Republicii Moldova. Acest prim an de mandat a fost marcat de criza energetică și cea sanitară, însă președinția a continuat angajamentul de luptă cu corupția și reformare în justiție. În această perioadă, Maia Sandu a reușit să restabilească relațiile cu partenerii externi și să readucă finanțări consistente, iar Republica Moldova se bucură de o deschidere deosebită în țările occidentale, transmite Radio Chișinău.

Analistul politic Ion Tăbârță spune că acest prim an de mandat a fost unul reușit pentru președinta Maia Sandu, întrucât a reușit să declanșeze alegeri parlamentare anticipate așa cum promisese, dar a și readus pe făgașul bun relațiile cu partenerii din Vest.

„Chiar la început de mandat, Maia Sandu a spus că scopul ei primar a fost să declanșeze alegeri parlamentare anticipate, ceea ce a reușit, deși prevederile constituționale nu o avantajau, însă profitând de gafele politice ale lui Igor Dodon, ea a reușit să declanșeze alegeri parlamentare anticipate, pentru a începe curățarea instituțiilor statului, iar o nouă clasă politică să vină la guvernare în Republica Moldova. La capitolul politică externă, Maia Sandu a avut un mandat foarte reușit, vedem deschidere pentru Republica Moldova pentru partenerii de dezvoltare”.

Analizând mandatul prezidențial în conexiune cu mandatul actualului guvern PAS, partid pe care l-a fondat Maia Sandu, analistul observă anumite probleme.

„Pentru a reuși mai multe din cele promise, Maia Sandu avea nevoie de ajutorul guvernului, pentru că o serie de promisiuni, precum cele cu caracter social-economic, dar și reformarea justiției, combaterea corupție, nu sunt însușiri ale președintelui, ci prerogative ale guvernului. Există această discrepanță între mandatul președintelui ca reușită și mandatul Guvernului, pentru că Guvernul deocamdată are numeroase probleme, Guvernul încă nu ne-a convins că are o strategie clară cum să acționeze, unii miniștri au prestație bună, alți-controversată, alții practic lipsesc din spațiul public”.

Maia Sandu a subliniat într-un mesaj că reforma justiției, combaterea corupției și curățarea instituțiilor sunt sarcini foarte importante ale guvernării și că s-a angajat împreună cu deputații din Parlament și cu membrii Guvernului Gavriliță să ducă această reformă până la capăt. Amintim că Maia Sandu a fost aleasă șefă a statului în noiembrie 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău