Ion Tăbârță: Igor Dodon nu este sigur că poate câștiga un nou mandat în mod cinstit și încearcă să schimbe anumite reguli electorale în folosul său

  • 20 Iulie 13:20
Ion Tăbârță: Igor Dodon nu este sigur că poate câștiga un nou mandat în mod cinstit și încearcă să schimbe anumite reguli electorale în folosul său

Decizia Partidului Acțiune și Solidaritate de a înainta candidatura Maiei Sandu pentru alegerile prezidențiale din toamnă este una logică și firească, susține analistul politic, Ion Tăbârță. El observă că în intențiile de vot, Maia Sandu practic l-a egalat pe Igor Dodon, care mult timp a ocupat locul întâi în toarte sondajele sociologice. Ion Tăbârță atrage atenția și asupra riscului de fraudare a scrutinului prezidențial.

„Există un risc de fraudare și este evident (…) Or tendința multor regimuri post sovietice a fost să umble la butoanele alegerilor, pentru a se menține la putere. Igor Dodon încearcă să schimbe anumite reguli electorale în folosul său, el nu este sigur că în mod cinstit poate câștiga un nou mandat, el își simte pozițiile amenințate de Maia Sandu. El folosește în calitate de pretext anumite adrese la Curtea Constituțională și sub pretextul că înlătură unele lacune, nu pentru a democratiza scrutinul și vedem cum opoziția este restricționată, iar puterea, în mod special Igor Dodon, să aibă anumite avantaje. Vom avea votanți activi în stâna Nistrului, nu că nu ar fi ei cetățeni. Dar e un aspect când oamenii votează liber și când sunt aduși în mod organizat.”

Sâmbătă, Partidul Acțiune și Solidaritate a înaintat candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidențiale care vor avea loc la 1 noiembrie. Până acum și-au mai anunțat intenția de a candida la acest scrutin președintele Platformei DA, Andrei Năstase, și liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu. Actualul președinte Igor Dodon nu a spus deocamdată tranșant dacă va candida pentru un al doilea mandat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:4,1 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
16
Thu
17
Fri
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău