Ion Tăbârță, despre situația de la frontiera dintre Rusia și Ucraina: „Tot ce se întâmplă poate să aibă consecințe grave și la noi în regiune. Avem un separatism transnistrean unde avem prezente trupe ruse”

  • 21 Aprilie 11:41
Ion Tăbârță, despre situația de la frontiera dintre Rusia și Ucraina: „Tot ce se întâmplă poate să aibă consecințe grave și la noi în regiune. Avem un separatism transnistrean unde avem prezente trupe ruse”

Situația la frontiera din Rusia și Ucraina continuă să rămână tensionată, având în vedere numărul mare de militari ruși masați la hotarul cu Ucraina și în Crimeea anexată. Prin aceste acțiuni, Moscova încearcă să intimideze Kievul și totodată să descurajeze NATO și Uniunea Europeană în relația cu Ucraina, susțin experții.

Prin această concentrare a trupelor sale în câteva zone de la hotarul cu Ucraina, Rusia încearcă să intimideze și să amenințe Kievul cu noi separatisme teritoriale, este de părere comentatorul Ion Tăbârță. În acest mod, Moscova vrea să transmită un mesaj Statelor Unite și Uniunii Europene că Ucraina este în sfera sa de influență și că orice apropiere a Occidentului de această țară va avea consecințe însoțite de reacții dure din partea Rusiei, a declarat analistul în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău.

Federația Rusă vrea să transmită Statelor Unite că orice susținere mai consistentă Kievului și creștere a influenței americane în regiune poate avea urmări grave și că de fapt nu ține cont de aceste apropieri care au loc între Ucraina și SUA. Totodată, Moscova transmite un mesaj Germaniei și Franței că toată Europa ar avea de suferit și că securitatea în Europa este pusă sub semnul îndoielii. Prin acest acțiuni, care par a fi mai mult de intimidare, Moscova vrea să atenționeze că Ucraina este zona ei de influență și că orice apropiere sub orice formă dintre Kiev și Occident va avea consecințe grave, urmate de reacții dure din partea Federației Ruse”.

Potrivit expertului, situația tensionată de la hotarul ruso-ucrainean poate avea repercusiuni și asupra Republicii Moldova, având în vedere regiunea transnistreană și cea găgăuză care sunt foarte sensibile la orice provocări. Cel mai grav, în opinia lui Ion Tăbârță, este faptul că actualele autorități de la Chișinău nu întreprind nimic sau dacă acționează, o fac în interesele geopolitice ale Federației Ruse.

Tot ce se întâmplă poate să aibă consecințe grave și la noi în regiune. Avem un separatism transnistrean unde avem prezente trupe ruse. Avem în sudul Basarabiei regiunea Odessa unde Rusia, în trecut și nu este exclus și acum, să încerce să provoace separatisme teritoriale. Să nu uităm că în sudul Rep. Moldova avem regiunea autonomă găgăuză care, din păcate, nu a fost integrată până la capăt și care este foarte sensibilă la orice provocări care pot avea loc în regiune. Cel mai grav este că autoritățile noastre, ai impresia că nu fac nimic sau dacă fac ceva, mai degrabă o fac în interesele geopolitice ale Federației Ruse și nu pentru a apăra interesele Rep. Moldova”.

Amintim că relațiile ruso-ucrainene s-au tensionat odată cu declanșarea ostilităților în estul Ucrainei în 2014, când la început a fost anexată peninsula Crimeea, după care au urmat acțiuni militare în regiunile separatiste Luhansk și Donețk din Donbas. Potrivit Kremlinului, Rusia ar putea interveni în apărarea acestor regiuni din estul Ucrainei, dacă va fi cazul, în contextul prezenței sale militare sporite în apropiere de frontiera ucraineană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,27
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău