Ion Tăbârță: Blocul ACUM a plătit în Chișinău polițele pentru o alianță nefirească cu PSRM la nivel central. Este logică distanțarea acum de socialiști

  • 05 Noiembrie 2019 12:22
Ion Tăbârță: Blocul ACUM a plătit în Chișinău polițele pentru o alianță nefirească cu PSRM la nivel central. Este logică distanțarea acum de socialiști

Blocul ACUM exclude actul de guvernare în municipiului Chișinău împreună cu Partidul Socialiștilor după cum au propus ieri socialiștii. Liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase a declarat astăzi la o conferință de presă că blocul va susține majorități construite în jurul unor proiecte concrete și nu coaliții politice. În același timp, el a spus că își asumă rezultatul obținut la scrutinul pentru șefia Capitalei și a anunțat că revine la conducerea Ministerului de Interne. O relatare de Aliona Savca.

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandr Slusari, a declarat că Blocul ACUM nu va coaliza cu Partidul Socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău, după cum a propus anterior socialistul Ion Ceban. Totodată, Alexandr Slusari a respins orice încercare de șantaj, cu aluzie la unele declarații ale președintelui Igor Dodon, și a precizat că primarul ales trebuie să-și asume actul de guvernare.

„S-a speculat, ieri, cu generozitatea din partea contracandidatului, Andrei Năstase. Să fie foarte clar. Noi nu acceptăm această ofertă. Noi suntem consecvenți. Actul de guvernare alături de echipa socialiștilor este pentru noi exclus. Dacă cineva crede că după acest scrutin că poate să forțeze nota cum, la nivel național, să arate ceva că noi trebuie ceva să reformatăm greșește amarnic. Noi nu suntem partid șantajabil.”

Andrei Năstase a adresat un mesaj de mulțumire alegătorilor care l-au susținut la acest scrutin. El a precizat că aleșii locali ai Blocului ACUM vor propune și vor susține proiecte de dezvoltare a municipiului care să îmbunătățească viața chișinăuienilor. Liderul Platformei DA, a anunțat că revine la conducerea Ministerului de Interne și a anunțat o reformă amplă în interiorul partidului.

„Ceea ce ne preocupă pe noi sunt majoritățile construite în jurul unor proiecte benefice pentru oameni, majorități pentru a susține un proiect de reformare, spre exemplu, a instituțiilor de transport și de modernizare a transportului urban, de reparații a drumurilor, benefice oamenilor vor fi susținute de consilierii noștri nu avem nevoie de  coaliții s-au alianțe politice la nivelul Consiliului Municipal.” 

Analistul politic, Ion Tăbârță, susține că Blocul ACUM a plătit în municipiul Chișinău polițele pentru o alianță nefirească făcută cu Partidul Socialiștilor la nivel central. Potrivit lui, decizia celor de la Blocul ACUM este una logică și rațională, întrucât, o alianța la nivel local cu PSRM ar fi în defavoarea dreptei-europene.

„Ei vor încerca acum prin diverse motive să se distanțeze, unde este posibil, de Partidul Socialiștilor că altfel ei riscă, pur și simplu, să fie strangulați prin aceste îmbrățișări. Este logică această distanțare acum pentru a nu cădea mai departe în această capcană de a merge mai departe cu socialiștii, pentru un electorat care nu vrea să audă despre asemenea mariaje politice.”

În urma alegerilor din 20 octombrie, PSRM va deține în Consiliul Municipal 22 de mandate din totalul celor 51, iar Blocul ACUM – 19. Liberalii au trei consilieri, iar democrații și Partidul Șor – câte doi. Partidul Unității Naționale, Mișcarea Forța Nouă și Partidul Comuniștilor vor avea câte un consilier în CMC. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău