Ion Tăbârță: Actuala guvernare trebuie să asigure o stabilitate economică în R. Moldova. În caz contrar, imaginea proeuropeană va avea de suferit în rândul cetățenilor

  • 25 Ianuarie 2023 12:35
Ion Tăbârță: Actuala guvernare trebuie să asigure o stabilitate economică în R. Moldova. În caz contrar, imaginea proeuropeană va avea de suferit în rândul cetățenilor

La baza propunerii Comisei Europene privind suplimentarea asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova stă voința politică pe care o manifestă actuala putere de la Chișinău este de părere analistul politic Ion Tăbârță. Totodată, expertul a atenționat pentru Radio Chișinău că este important ca guvernarea să asigure o stabilitate economică, în caz contrar, imaginea proeuropeană a țării va avea de suferit în rândul cetățenilor. În același timp, comentatorul Veaceslav Berbeca consideră că autoritățile trebuie să comunice eficient despre modul în care sunt cheltuiți acești bani.

Propunerea Comisei Europene privind creșterea asistenței macro-financiare pentru Rep. Moldova cu aproape 145 de milioane de Euro se datorează voinței politice pe care o manifestă actuala guvernare în a-și îndeplini angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană, a declarat pentru Radio Chișinău analistul Ion Tăbârță

Totuși, această decizie ține și de presiunea energetică puternică pe care o manifestă Federația Rusă față de Republica Moldova în ultimii ani, dar și de consecințele războiului din Ucraina asupra economiei țării, mai crede comentatorul.

Chiar și actuala guvernare proeuropeană este condiționată în acest suport financiar acordat de către UE. Pentru că UE „s-a ars” cu guvernările proeuropene de la Chișinău din perioada 2009-2014, când, sub lozincile Uniunii Europene, a fost fraudat sistemul financiar bancar al Republici Moldova”, a declarat pentru Radio Chișinău analistul Ion Tăbârță.

În acest context, Ion Tăbârță a accentuat faptul că actuala guvernare trebuie să asigure o stabilitate economică în Rep. Moldova. În caz contrar, imaginea proeuropeană va avea de suferit în rândul cetățenilor.

În același timp, analistul Veaceslav Berbeca este de părere că guvernarea trebuie să comunice cât mai eficient despre modul în care sunt cheltuiți acești bani.

„Este un factor determinat pentru noi că anume din Vest, statele occidentale, în cazul dat vorbim de Uniunea Europeană, de acolo vine sprijinul, ajutorul pe care Republica Moldova l-a primit până acum și-l va primi în continuare, dacă va continua să dezvolte relații apropiate cu Uniunea Europeană”, spune  Veaceslav Berbeca.

După propunerea Comisiei Europene de a crește asistența macro-financiară pentru Republica Moldova cu aproape 145 de milioane de Euro, suportul total va ajunge până la 295 de milioane de Euro.

Aceste fonduri vor sprijini securitatea energetică a țării și economia grav afectată de consecințele războiului ruso-ucrainean, se arată în comunicatul transmis de executivul comunitar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău