Ion Sturza: Noul procuror general i-a fost impus președintelui Dodon de occidentali (Revista presei)

  • 06 Decembrie 2019 09:44
Ion Sturza: Noul procuror general i-a fost impus președintelui Dodon de occidentali (Revista presei)

Noul procuror general i-a fost impus președintelui Dodon de occidentali, susține Ion Sturza, citat de IPN. Noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu a fost nici pe departe preferatul președintelui Igor Dodon și candidatul pe care șeful statului să și-l fi dorit în fruntea Procuraturii Generale, crede fostul premier Ion Sturza.

El a spus, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, că Dodon ar fi vrut pe altcineva în această funcție. Fostul prim-ministru susține că numirea noului procuror general a fost o înțelegere. „Când s-au întâmplat lucrurile cu demisia Guvernului Sandu, bineînțeles că occidentalii au fost profund dezamăgiți și alarmați și au dat semnale că ei nu sunt gata să susțină în orice condiții pe Dodon și noul Guvern... Iar pentru a da un semnal că vor să facă ceva, trebuie să facă în așa fel ca Stoianoglo să ajungă în fruntea Procuraturii Generale”, a declarat Ion Sturza la emisiunea „Cabinetul din umbră”. Ion Sturza susține că îl cunoaște foarte bine pe Alexandr Stoianoglo și că acesta are un caracter independent. Totodată, Ion Sturza consideră că în situația actuală în care s-a pomenit președintele Igor Dodon, el este foarte vulnerabil, fiind suspectat de finanțare externă a Partidului Socialiștilor și că ar fi un agent de influență al Federației Ruse.

Maia Sandu consideră însă că Alexandru Stoianoglo este un om din sistemul de justiție și nu ar putea să facă revoluție în acest sistem, după cum reține Evenimentul Zilei. Ea a declarat la TV8 că ar fi surprinsă să vadă că procurorul general ar porni unele cercetări penale și investighează anumite ilegalități din domeniul politic. „Sunt multe de investigat, privatizări, concesionări, cu Aeroportul, cu furtul miliardului, finanțările partidelor. Ar trebui să prioritizeze aceste dosare și să creeze condiții procurorilor să cerceteze aceste dosare”, a declarat Maia Sandu. Ea spune că primele impresii despre Alexandr Stoianoglo ar putea fi făcute după ce „o să vedem ce oameni va promova în funcții”.

Penitenciarul nr. 13, are un nou director interimar la doar două zile după eliberarea fostului premier Vlad Filat, titrează Ziarul de Gardă. Astfel, în locul fostului director interimar, Andrei Saracuța, a fost numit Tudor Moraru, care a activat anterior în cadrul penitenciarului Pruncul. Numirea lui Moraru în funcția de director al Penitenciarului nr. 13 are loc după ce ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că există „suspiciuni” și că „anumite chestiuni au fost organizate” în contextul eliberării lui Filat.

Ziarul de Gardă mai notează că administrația Penitenciarului nr. 13, unde a fost deținut până la 3 decembrie fostul premier Vlad Filat, contestă la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Chișinău prin care acesta a fost liberat condiționat, înainte de termen.

„Filat nu a avut parte de un proces ireproșabil, public, sistemul nu l-a menajat, dar tot sistemul l-a „grațiat”, l-a scos înainte de timp din închisoare – constată editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.  De ce o lege strâmbă adoptată de Plahotniuc a rămas în vigoare la Chișinău? – aceasta-i întrebarea. Puterea și opoziția de azi își aruncă unul altuia responsabilitatea, ca pe un cartof fierbinte… Ieșirea sa înainte de termen întărește impresia de mult fake pe scena noastră politică, începând cu momentul renunțării la putere a lui Plahotniuc. Dodon care se grozăvește azi că-l va readuce în cătușe, atunci i-a permis să plece nestingherit de nimeni.

El era singurul care deținea o pârghie a puterii, dar nu a întreprins absolut nimic ca să-l oprească. În aparență, Dodon controlează astăzi toate instituțiile statului, îi convoacă săptămânal pe premier și președintele Parlamentului, care sonorizează apoi, cu aplombul necesar, planurile sale, cere rapoarte și le dă indicații șefului SIS, noului procuror general – creează, zilnic, chiar dacă în detrimentul Constituției, impresia unui tătuc grijuliu, a unei activități energice, debordante…, dar dosarul lui Șor a fost și rămâne pe linie moartă. Ce coincidență: Plahotniuc, Șor, iar acum și Filat - „trei crai” care figurează în raportul Kroll ca actori principali (nu e o dovadă că e anume așa) ai fraudei bancare sunt în libertate. Noul procuror promite să se apuce de funcționarii băncilor care au acordat credite neperformante, adică de niște acari. Și e logic. Ce-i mai rămâne? Cum să mai imite activitatea într-un stat fake?”

Editorialistul Petru Bogatu atenționează că eliberarea lui Vlad Filat a distras atenția opiniei publice de la dubioasele planuri ale regimului Dodon. El scrie într-un articol pentru Deschide.md că „nu este de neglijat faptul că Filat a fost pus pe liber chiar în toiul tapajului provocat de intențiile guvernului Chicu de a construi, în interesele Kremlinului, un aeroport internațional la Comrat sau Ceadâr-Lunga. Acest obiectiv din autonomia găgăuză ar putea fi folosit de Rusia ca o bază proprie în sudul Basarabiei indiferent de orientarea politică a viitoarelor guvernări de la Chișinău”.  Autorul scrie că Chișinăul a ajuns să fie guvernat direct de la Moscova prin politicienii corupți și șantajabili sau pur și simplu prin idioții utili.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău