Ion Sturza: „Putin pregătește la iarnă o surpriză guvernării de la Chișinău” (REVISTA PRESEI)

  • 08 Septembrie 2022 09:28
Ion Sturza: „Putin pregătește la iarnă o surpriză guvernării de la Chișinău” (REVISTA PRESEI)

„Moldova cedează din nou în fața presiunilor Rusiei și Transnistriei și acordă certificate noi de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița, scrie G4Media, comentând decizia Comisiei pentru Situații Excepționale să prelungească până la finalul acestei luni autorizația de mediu privind gestionarea deșeurilor și cea de emisie a poluanților în atmosferă pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița din regiunea separatistă transnistreană.

Agenția de Mediu a refuzat anterior, la sfârșitul lunii trecute, să acorde autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor Uzinei Metalurgică de la Râbnița. Noua licență de funcționare a Uzinei Metalurgice de la Râbnița vine după presiunile autorităților secesioniste de la Tiraspol, uzina fiind principalul contribuitor la bugetul anual al regimului separatist transnistrean.

Uzina de la Râbnița asigură și influxul de valută al regiunii transnistrene care ține în viața rubla transnistreană prin vânzarea de produse metalurgice finite în special pe piețele europene, notează G4Media. Concurența uzinei de la Râbnița nu este una loială față de alte combinate sidergice similare din regiune, în special cele din România, deoarece uzina din Transnistria produce la prețuri foarte mici din moment ce beneficiaz de gaz gratis de la Gazprom. Decizia lunară de prelungire a certificatelor de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița este luată în contextul în care Guvernul de la Chișinău procură circa 70 la sută din energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea separatistă transnistreană.

Tiraspolul a amenințat de mai multe ori că ar putea opri livrarea de energie electrică către Republica Moldova. La fel ca și Uzina Metalurgică de la Râbnița, Centrala Termoelectrică Moldovenească primește gaze naturale rusești de la Gazprom pentru care de facto nu plătește nimic. Facturile pentru Gazprom din regiunea transnistreană să adună în contul unor datorii istorice ale Transnistriei către Gazprom care au urcat deja la circa 9 miliarde dolari. Tiraspolul nu mai plătește nicio factură la Gazprom de mai bine de 15 ani de zile, iar prin acest mecanism Rusia întreține economia acestei regiuni separatiste, explică G4Media.

Iar portalul Anticorupție notează că „după ce Comisia pentru situații excepționale a prelungit, până la 30 septembrie 2022, termenul de valabilitate a autorizațiilor de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița, așa-zisele autorități de la Tiraspol înaintează cerințe față de livrarea de medicamente. În cadrul unei întâlniri bilaterale, reprezentanții Chișinăului au reiterat că rezolvarea durabilă și viabilă a problemei autorizării medicamentelor esențiale poate avea loc o dată cu uniformizarea nomenclatoarelor și a protocoalelor medicale pe întreg teritoriul țării, or, potențiale mecanisme cu caracter provizoriu nu sunt în măsură să soluționeze în mod complex și definitiv dificultățile existente”.

„Putin pregătește la iarnă o surpriză guvernării de la Chișinău”, titrează portalul Bani.md, care îl citează pe fostul premier Ion Sturza. „Se creează impresia că Federația Rusă deja a luat decizia de a deconecta gazul pentru Republica Moldova, în speranța ca va crea o penurie de gaz pe malul drept și va declanșa un schimb de regim la Chișinău, ceea ce este absolut fals, a declarat fostul premier Ion Sturza.

El a explicat că Republica Moldova are posibilitatea tehnică de a avea minimul necesar de gaz. „Necesitatea este de vreo 50 mil. metri cubi pe lună. Or, capacitatea gazoductului Iași-Chișinău este de 80 mil. metru cubi. Sunt posibilități de aducere a gazului prin nordul Ucrainei. La capitolul energie există un back up cu țara vecină, deci este posibil”, a subliniat Ion Sturza. „Se pare că regimului de la Kremlin nu-i pasă de locuitorii din stânga Nistrului și vrea cu tot dinadinsul să deconecteze gazul. Dacă se vrea aducerea „Ruskii mir” prin sistarea livrărilor de gaze în stânga Nistrului să o facă. Nimic la Gazprom nu se decide la nivel comercial, totul se hotărăște la Kremlin pe criterii politice”, a punctat omul de afaceri Ion Sturza.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău