Ion Preașcă: România este singura cale prin care R. Moldova se poate conecta cu sistemul energetic european

  • 11 Decembrie 2023 12:50
Ion Preașcă: România este singura cale prin care R. Moldova se poate conecta cu sistemul energetic european

Semnarea Memorandumului de înțelegere între Chișinău și București privind dezvoltarea proiectelor strategice de infrastructură în domeniul energiei, reprezintă desprinderea Rep. Moldova de sistemul energetic estic, de tip post-sovietic, și inițierea procesului real de integrare în spațiul energetic european, consideră analistul Ion Tăbârță. Și jurnalistul economic Ion Preașcă subliniază că documentul este unul important, întrucât ar conține un șir de acțiuni concrete ce vin să asigure inclusiv securitatea energetică a țării, informează Radio Chișinău.

Într-un comentariu oferit pentru Radio Chișinău, analistul Ion Tăbârță a precizat că Memorandumul respectiv conține o abordare integrată și complexă privind cooperarea energetică, iar acest lucru îi va permite Rep. Moldova să se interconecteze în sistemul energetic românesc și, prin urmare, în cel european.

„Anume de aici vine importanța strategică – Rep. Moldova se desprinde de spațiul, sistemul energetic estic, de tip post-sovietic, și începe procesul real de integrare în spațiul energetic european”, menționează Ion Tăbârță.

Și jurnalistul economic, Ion Preașcă, sugerează că România este singura cale prin care Rep. Moldova se poate conecta cu sistemul energetic european. Potrivit lui, documentul va asigura inclusiv securitatea energetică a țării.

„Respectiv, când noi spunem că ne interconectăm sau ne integrăm în sistemul european, noi de fapt ne interconectăm cu sistemul energetic al României. Acest Memorandum este unul important și era demult necesar, mai ales că el prevede anumiți pași concreți. De exemplu, construirea liniei de tensiune înaltă Suceava-Bălți, proiect vehiculat încă de peste 20 de ani în urmă”, mai adaugă Ion Preașcă.

Scopul Memorandumului este de a crea cadrul necesar unei cooperări în domeniul energiei și realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung.

De exemplu, în sectorul gazelor naturale, este prevăzută creșterea capacității de transport a gazelor naturale, precum și examinarea posibilității extinderii gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport al gazelor - Centura Chișinăului, obiectiv ce ar putea fi realizat până la sfârșitul anului 2031.

Suplimentar, urmează a fi sprijinită dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului de stocare gaze naturale.

Astăzi, 11 decembrie, va avea loc, la Chișinău, semnarea Memorandumului de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind dezvoltarea proiectelor strategice de infrastructură în domeniul energiei. Scopul Memorandumului este de a crea cadrul necesar unei cooperări în domeniul energiei și realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău