Ion Munteanu: Cert este faptul că situația dată poate fi depășită cu costuri destul de mari, pentru Republica Moldova ca țară și pentru noi, ca consumatori

  • 24 Octombrie 2022 13:36
Ion Munteanu: Cert este faptul că situația dată poate fi depășită cu costuri destul de mari, pentru Republica Moldova ca țară și pentru noi, ca consumatori

Situația dificilă din sectorul energetic poate fi depășită dacă autoritățile vor întreprinde anumite măsuri, însă e nevoie de costuri foarte mari, spun experții, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova poate depăși această situație dificilă dacă va lua anumite măsuri, va identifica volume suplimentare de gaze naturale și de energie electrică pe piața liberă, sau chiar să introducă tarife suplimentare pentru volumele care depășesc anumite limite de consum, a declarat pentru Radio Chișinău, expertul în energie, Ion Munteanu:

„Cert este faptul că situația dată poate fi depășită cu costuri destul de mari, pentru Republica Moldova ca țară și pentru noi, ca consumatori. De aceea, ca să depășim această situație ar fi câteva opțiuni. Prima opțiune este să identificăm volumele suplimentare de gaze naturale, pe care le putem oferi centralei energetice moldovenești ca să producă energie suplimentară pentru consumatorii din partea dreaptă a Nistrului. A doua soluție este procurarea bunurilor suplimentare de energie electrică de pe piața liberă din România. Și trei, o propunere recent lansată, de a introduce tarife suplimentare pentru volumele care depășesc anumite limite de consum. Astfel consumatorul va avea opțiunea să aleagă, fie achită mai mult pentru 30% de energie, fie reușesc să optimizeze consumul de energie”.

În același timp, expertul a atenționat că prețul la energia electrică suplimentară va fi mai mare decât prețul pe care urmează să-l achităm României pentru volumele actuale:

„La moment s-au oferit volume suplimentare de gaze naturale pentru Centrala termoelectrică moldovenească. Se produce o parte din deficitul de energie electrică, o altă parte se procură din România. Însă, prețul la energia electrică suplimentară procurată din România va fi mult mai mare, decât prețul pe care urmează să-l achităm României pentru volumele actuale. Aici mă refer la cei 90 de euro pe megawatt”, a declarat Ion Munteanu.

Criza energetică este cauzată de războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, care afectează direct Republica Moldova, a explicat spune Ion Munteanu:

„Este evident că războiul inițiat de Federația Rusă din Ucraina a declanșat o serie de evenimente care se produc în lanț cu impact direct asupra sectorului energetic. Distrugerea infrastructurii electroenergetice din Ucraina ne-a afectat direct și ne-a pus în situația în care suntem nevoiți să identificăm alte surse de energie”, a mai menționat Ion Munteanu.

Amintim că vineri autoritățile au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a Republicii Moldova, din cauza deficitului de energie electrică.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău