Ion Muntean | Petroliștii au fost ținuți sub presiune și nu li s-a permis să mărească prețurile, una dintre cauze fiind perioadele electorală și preelectorală

  • 23 Mai 2019 13:27
Ion Muntean | Petroliștii au fost ținuți sub presiune și nu li s-a permis să mărească prețurile, una dintre cauze fiind perioadele electorală și preelectorală

Mai mulți petroliști din Rep. Moldova au lansat un apel către autorități prin care să se renunțe la presiunile asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere. Ei au cerut instituțiilor statului ca prețurile să nu fie micșorate, relatează Radio Chișinău.

Petroliștii anticipează o criză a combustibilului dacă prețurile la carburanți vor scădea. Ei susțin că scumpirile din ultima perioadă sunt dictate de majorările recente de  petrol de pe piețele externe și de cotațiile valutei naționale.

Reprezentanții stațiilor PECO au mai spus că timp de un an, „instituțiile statului, prin instanțele de judecată, au cerut înghețarea prețurilor la benzină și motorină”, iar importatorii au înregistrat pierderi serioase în această perioadă. Solicitați de Radio Chișinău pentru a preciza care instituții ale statului au influențat prețurile la benzină și motorină, semnatarii declarației au evitat să comenteze sau au cerut solicitări în scris.

Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii nu au venit cu o reacție la acest apel și nu au răspuns până în acest moment solicitării de a comenta situația de pe piața petrolieră.

Pe de altă parte, unii experți în energetică susțin că anul trecut, în perioada electorală, prețurile la motorină și benzină au fost ținute sub control și nu s-a permis majorarea lor. Expertul Ion Muntean, de la IDIS „Viitorul”  crede că petroliști au făcut abia acum acest apel pentru a preveni nemulțumirile și mai mari ale cetățenilor față de scumpiri.

 „În ultima jumătate de an sau chiar un an de zile, a fost clar că petroliștii au fost ținuți sub presiune și nu li s-a permis să mărească prețurile, una dintre cauze fiind perioadele electorală și preelectorală. În acest timp, pe piața internațională au crescut, iar la noi ele au fost menținute joase și s-a acumulat această diferență pe care petroliștii trebuia să o includă în preț pentru a recupera pierderile din perioada electorală. E surprinzător că acest apel vine acum și nu în perioada când erau premise obiective pentru majorarea prețurilor.” 

Acum o săptămână, prețurile la motorină și benzină au crescut cu aproximativ un leu per litru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău