Ion Iovcev, despre situația din stânga Nistrului, în contextul războiului din Ucraina: Școlile cu predare în limba română își desfășoară studiile în format online, iar peste tot în oraș și împrejurimi se pot observa blocuri de ciment și saci cu nisip

  • 30 Mai 2022 13:05
Ion Iovcev, despre situația din stânga Nistrului, în contextul războiului din Ucraina:  Școlile cu predare în limba română își desfășoară studiile în format online, iar peste tot în oraș și împrejurimi se pot observa blocuri de ciment și saci cu nisip

Situația din stânga Nistrului rămâne tensionantă, chiar dacă, administrația separatistă de la Tiraspol, a decis să schimbe nivelul de alertă teroristă în zona controlată de la cod roșu la galben, susține fostul director al Liceului ”Lucian Blaga” din localitate, Ion Iovcev. Potrivit lui, propaganda rusă continuă să se manifeste în mod intens în regiune, iar mulți localnici cred varianta Moscovei a ceea ce se întâmplă în Ucraina. 

Potrivit profesorului Ion Iovcev, școlile cu predare în limba română din regiune își desfășoară în continuare studiile în format online, iar peste tot în oraș și împrejurimi se pot observa blocuri de ciment și saci cu nisip. În același timp, propaganda continuă să influențeze opinia publică locală, spune Ion Iovcev.

”Împrejurul Tiraspolului sunt blocuri de beton, saci de nisip, blocuri clădite sub formă de ambrazuri. Toate posturile de radio și televiziune rusești funcționează, toate transmit propaganda rusească. Oamenii primesc informații de la aceste surse și mulți consideră că vina pentru război o poartă Ucraina deoarece chipurile Rusia a intrat cu așa numita operație specială militară pentru ”demilitarizare” și ar fi găsit laboratoare în care se produceau arme biologice”

Totuși mai există câteva canale ucrainene de radio și televiziune la care sunt reflectate altfel realitățile, iar cei din stânga Nistrului pot să le urmărească, susține Ion Iovcev.

În legătură cu schimbarea așa-numitului ”guvern” de la Tiraspol, Ion Iovcev crede că s-ar putea să fie o directivă de la Moscova și ar putea ține de evoluția acțiunilor în războiul din Ucraina. Potrivit lui, Kremlinul nu a renunțat la proiectul de a crea un coridor din sudul Ucrainei până în regiunea transnistreană a Rep. Moldova.

”De fapt Transnistria este un spin, un cuțit în spatele Ucrainei. Prezintă pericol atât pentru Kiev, cât și pentru Chișinău. Pentru Ucraina, numărul de ostași și tehnică nu reprezintă pericol mare, dar dacă s-ar întâmpla ceva atunci ucrainenii vor trebui să ia forțe de pe alte fronturi și atunci ar slăbi sectoarele din estul și sudul Ucrainei. Cred că proiectul acela de a ocupa Odessa și a ajunge în Transnistria a rămas în vigoare ceea ce reprezintă pericol pentru întreaga Rep. Moldova”

Ion Iovcev mai spune că foarte mulți tineri părăsesc regiunea transnistreană, cel mai probabil, din considerentul că a început recrutarea lor în serviciul militar care este obligatoriu. În zonă sunt mulți militari, la care se adaugă rezerviștii, formând astfel o armată destul de impunătoare care poate reprezenta o amenințare la adresa securității Rep. Moldova care nu controlează acel teritoriu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău