Ion Hadârcă: Independența este echivalentă cu dreptul la trecut, prezent și viitor și ea conține îndemnuri încă nerealizate! (AUDIO)

  • 27 August 2021 13:21
0%
00:00:00
00:00:00

Independența este echivalentă cu dreptul la istorie, la limbă, la trecut, prezent și viitor – a menționat scriitorul Ion Hadârcă, politician, vicepreședinte al primului Parlament, în cadrul inaugurării unei expoziții dedicate celor 30 de ani de Independență, ce a avut loc zilele acestea la Biblioteca Națională.

Declarația de Independență conține multe îndemnuri încă nerealizate, a mai subliniat Ion Hadârcă. El s-a referit la momente tensionate, ce au precedat ruperea de la imperiul sovietic și efortul depus în acest sens de către mai multe personalități și oameni de cultură:

Generația noastră, Nicolae Dabija, Grigore Vieru, Leonida Lari, Dumitru Matcovschi, Ion Vatamanu, Eugen Doga, Ion Constantin Ciobanu – cu mulți dintre ei am fost ales la primul congres al deputaților poporului din Uniunea Sovietică. Cu aceeași Eugen Doga, Veniamin Apostol, părintele Petru Buburuz – era ceva pitoresc, când ieșea delegația Republicii Moldova, cu părințele Buburuz și mergea înspre porțile Cremlinului, toți moscoviții se închinau și cereau să fie iertați de păcate!

În primul program pe care l-am înaintat atunci, în mai 1989, ceream proclamarea limbilor naționale drept limbi de stat în republicile unionale. Ceream retragerea armatei sovietice din Afganistan, semnarea unui nou acord de constituire a confederației, abolirea articolului 6 al constituției – cu partidul comunist, care trebuia să-și ia rămas bun de la puterea supremă, formarea comisiei pentru condamnarea pactului Ribbentrop-Molotov. Această  ultimă cerință era punctul nodal spre care mergeau aspirațiile grupului nostru de deputați, chemați din partea poporului”, a menționat Ion Hadârcă.

Peste două zile după prăbușirea regimului ceaușist în România, în urma luărilor de cuvânt a reprezentanților din partea RSSM, a fost votată condamnarea, ab-initio, a pactului Ribbentrop-Molotov. Aceste evenimente, precum credeau delegații basarabeni, convergeau spre un eveniment important – unificarea tuturor românilor într-un singur stat… În acest aspect, a menționat Ion Hadârcă,  a avut răsunet întrebarea retorică adresată de Leonida Lari  în forul suprem al Uniunii Sovietice:

Este antologică întrebarea Leonidei Lari, adresată raportorului Aleksandr Iakovlev – că de ce ziceți că Basarabia a revenit la Uniunea Sovietică – ea nu avea cum să revină , că n-a fost niciodată în componența Uniunii Sovietice! Așa este, ca stat, Uniunea Sovietică s-a fondat în 1922, când Basarabia era deja unită cu patria –mamă… Întrebări fără de răspuns, până în ziua de astăzi. .. Aceasta ne-a mobilizat și ne ținea spiritul treaz în toate acțiunile noastre. Fundamentul ideologic, istoric și organic al trăirilor noastre, începând cu ceea ce făceam la Uniunea Scriitorilor și până la primul Parlament ales democratic care a votat independența, așa –zisul Parlament al Independenței, cu Vladimir Beșleagă în fruntea Frontului Popular – a continuat această linie, nu s-a abătut de la ea…”, a menționat vicepreședintele primului Parlament.

Această este direcția strategică spre care trebuia să meargă Republica Moldova în continuare, prin intermediul instrumentelor politice, a mai spus Ion Hadârcă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău