Ion Guzun, expert anticorupție, despre principalele probleme din justiție și marea curățenie anunțată de Guvernul Gavrilița: „Dacă acum se vor pune bazele unei schimbări sănătoase, revenirea nu va mai fi posibilă” (AUDIO)

  • 07 August 14:42
0%
00:00:00
00:00:00

Declarațiile noii guvernări PAS de curățare a sistemului judecătoresc sunt justificate, după eșuarea sistemului de a se reforma din interior, susține expertul anticorupție, Ion Guzun, în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău. El consideră că domeniul justiției trebuie să prima prioritate a noii guvernări și dacă acum se vor pune bazele unei schimbări sănătoase, revenirea nu va mai fi posibilă:

Cred că toți cetățenii au ajuns în punctul în care s-au săturat de toate promisiunile, lipsa de mișcare înainte, lipsa de responsabilitate, de averi nejustificate, dosarele mari de corupție. Evident, cetățenii își doresc ca lucrurile acestea să înceteze și să înceapă să se schimbe.

Orice schimbare e dureroasă și de lungă durată. Dacă acum se vor pune bazele unei schimbări sănătoase, revenirea nu va mai fi posibilă. Cred că sistemul judecătoresc trebuie să fie primul. Am avut așteptări foarte mari când lucrurile puteau fi schimbate din interior – au fost schimbate legile, a fost modificată și Constituția. Până acum s-a făcut totul pentru sistemul judecătoresc, vorbim de Consiliul superior al magistraturii, despre colegiile CSM, li s-au dat destule împuterniciri ca să acționeze ei înșiși pentru sistemul lor. Și au eșuat. Cred că politicienii, Partidul Acțiune și Solidaritate, acum sunt justificați să ia măsuri mai radicale. Acest vot care a fost dat pentru PAS, pentru mesajele anticorupție, cred că justifică toate acțiunile radicale care ar putea fi făcute, inclusiv cu evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor. E o măsură extremă pentru orice stat, dar în mai multe țări s-a făcut acest lucru, Albania, Ucraina, avem și niște hotărâri ale CEDO și Comisia de la Veneția, în care ambele instituții au spus că într-un stat în care corupția este endemică, măsurile radicale sunt justificate”.

Reforma justiției este importantă și prioritară deoarece judecătorii sunt cei care vor urma să examineze dosarele de corupție din toate domeniile, a subliniat expertul Ion Guzun:

Schemele din sectorul energetic, contrabanda, drogurile, alte ilegalități, nu cred că domeniul construcției și arhitectură din Chișinău este lipsit de corupție, vorbim de un stat corupt, o corupție endemică la toate nivelurile, în toate domeniile. De asta spun că domeniul justiției este important, pentru că judecătorii, ulterior, vor primi dosarele de corupție din toate domeniile. Dacă nu avem un proces corect, în care judecătorii corecți, independenți vor lua decizii corecte și previzibile, nu vom putea să scăpăm de această corupție endemică”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,27
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău