Ion Costaș: Nu trebuie cedat nici un centimetru

  • 07 Iunie 2016 18:03
0%
00:00:00
00:00:00

A fost un război în toată regula cu implicarea armamentului greu militar, în care a fost implicată Armata a 14-a.

Generalul Ion Costaș, ministru al Afacerilor Interne în perioada 1990-1992 și ministru al Apărării în 1992, autorul volumului ”Transnistria 1989-1992. Cronica unui război nedeclarat”: ”Nu eram pregătiți pentru război… am făcut tot posibilul și imposibilul… Am creat un Stat Major militar, organizat la Ministerul de Interne, care făcea operațiunile și se contrapunea atacurilor și invaziei armatei rusești, și cazacilor, și gardiștilor, și armatei transnistrene.  Prin structurile Ministerului de Interne încercam atunci să protejăm cât de cât sediile de poliție din Transnistria, să păstrăm efectivele, să le încurajăm să reziste la atacurile supraomenești care se făceau asupra secțiilor de poliție din Transnistria și din sudul Basarabiei - Vulcănești, Găgăuzia, Comrat, Ceadâr-Lunga… erau niște lucruri urâte de tot. Atunci eram într-o situație că îmi părea că am să-mi ies din minți… pentru că era imposibil să rezolvi problemele respective…

Separatiștii și Moscova au avut o propagandă puternică, vedeți acum în Crimeea cum s-a întâmplat… peste noapte au votat, chipurile unanim, să intre în componența Rusiei. Acesta se numește război hibrid. Ei au lucrat puternic în Crimeea ca să-i convingă că nu au ce căuta în Ucraina, că o să trăiască mult mai bine, au să primească salarii, pensii mai bune în Rusia. Același lucru l-au făcut atunci în Transnistria.. și-n ziua de astăzi avem coloana a cincea aici în Republica Moldova… 

Rusia insistă și vrea să facă federalizarea Republicii Moldova, ca și în Ucraina, unde se folosesc aceleași metode – în regiunile Donețk și Luhansk. Același lucru îl fac și în Republica Moldova – ca prin structurile respective,  finanțate din bugetul statelor respective, să dirijeze politica internă, externă și economică din aceste state. Asta e politica promovată de Moscova astăzi  foarte insistent, iar Berlinul fiind în relații destul de prietenoase cu Moscova și la președinția OSCE, vrea să rezolve problema  – dar aceasta va duce la recunoașterea statalității Transnistriei. În niciun caz nu trebuie cedat nici un centimetru, nici un milimetru și așa am cedat permanent în toate convorbirile în formatul 5+2”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău