Ion Ceban și consilierul municipal Igor Dodon și-au dat mâna la ședința de constituire a CMC (Revista presei)
-
08 Decembrie 2023 09:48
„Avem procurori și judecători care trebuie să facă pușcărie”, spune premierul Dorin Recean, la Jurnal TV. În Republica Moldova sunt procurori și judecători care trebuie să facă închisoare. Pentru guvernare rămâne prioritară atragerea la răspundere a hoților fugari care au jefuit Moldova până în 2021, precum și confiscarea averilor pe care le dețin. Declarații în acest sens au fost făcute de premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
„Prioritatea numărul 1 este să le confiscăm averile, dar și să-i aducem acasă și să-și servească obligația de a sta la închisoare. Nu s-a resemnat nimeni, există în continuare procese care sunt legate de înfăptuirea justiției anume pe aceste dosare. Mai există o minoritate coruptă care încearcă să saboteze schimbările în justiție, dar trebuie să vedem și acele progrese care există și mai mulți procurori, judecători să facă un pas înainte și să-și asume justiția. Astăzi, există procurori și judecători care trebuie să facă închisoarea, dar pentru asta îți trebuie alți procurori și judecători curajoși care să întreprindă aceste măsuri”, a declarat Dorin Recean la Jurnal TV.
Premierul a mai spus că starea de urgență ar putea să nu mai fie prelungită. Potrivit lui Dorin Recean, posturilor TV cărora le-a fost suspendată licența, le va fi interzis să-și reia activitatea și după expirarea stării de urgență. „Guvernul a pregătit și a adoptat mai multe pachete legislative care să permită Executivului să gestioneze astfel de situații în afara stării de urgență. Prin urmare, cele 12 televiziuni care sunt despre propagandă și manipulare, despre deservirea unor grupări criminale nu vor putea să emită”, a mai spus prim-ministrul Republicii Moldova.
„Canal 5 – din buzunarul lui Plahotniuc, în cel al lui Șor! – titrează Disinfo, care scrie cum știrile și emisiule de la TV6 și Orizont TV, controlate de fugarul Ilan Șor și având licențele suspendate, continuă să apară pe micile ecrane. Postul de televiziune Canal 5, asociat anterior cu Vladimir Plahotniuc, a intrat sub controlul lui Ilan Șor. Angajații au fost deja informați despre acest lucru. Săptămâna trecută, postul și-a schimbat grila de programe, care include acum conținut difuzat anterior de TV6 și Orizont TV, posturi controlate de Șor, potrivit NewsMaker.md. Potrivit unei surse NM, care este familiarizată cu această situație, săptămâna trecută conducerea Canal 5 a adunat angajați și a anunțat că postul de televiziune a fost „vândut lui Ilan Șor”.
Ziarul Național relatează cum primarul Ion Ceban și consilierul municipal, Igor Dodon, și-au dat mâna la ședința de constituire a CMC. Ion Ceban a primit legitimația de primar pentru următorii patru ani și a promis să fie „primarul tuturor locuitorilor” capitalei. La microfon a ieșit și proaspătul consilier municipal, Igor Dodon. El a declarat că cei șase socialiștii sunt „gata să conlucrăm atât cu executivul, cât și cu fiecare consilier municipal din această nouă componență”. Ulterior, socialistul a mers spre Ion Ceban și i-a întins mâna, urându-i succes. Principalul contracandidat al lui Ceban în lupta pentru fotoliul de primar, Lilian Carp, a fost ceva mai rezervat în ceea ce privește viitorul luminos al Chișinăului. El a vorbit de lipsa de transparență, construcții ilegale, o viziune clară privind rutele de transport public, astfel încât să nu fie ambuteiaje. Ziarul Național amintește că PAS și Mișcarea Alternativa Națională au câte 20 de mandate în CMC, Partidul Socialiștilor din R. Moldova – 6 mandate, Partidul Comuniștilor din R. Moldova – 2 mandate, Partidul „Renaștere”, Platforma „Demnitate și Adevăr” și formațiunea Partidul Nostru – câte un mandat.
Rusia a instituit embargo pe exportul fructelor și legumelor din Moldova: ce zic producătorii și experții, vedem în Ziarul de Gardă. Importurile de fructe și legume moldovenești sunt din nou interzise în Rusia. Serviciul Fitosanitar de stat, Rosselhoznadzor, acuză faptul că în loturile de fructe și legume exportate din Moldova ar fi fost depistate mai multe produse infectate cu dăunători. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din R. Moldova (ANSA) respinge acuzațiile părții ruse ca fiind nefondate, argumentând că fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări și nimeni în afară de Rusia nu a semnalat încălcări. Președintele Asociației Moldova-Fruct, Vitalie Gorincioi, amintește că „nu e primul embargou, am trecut prin mai multe. E o decizie politică, care nu are nimic comun cu fitosanităria, îi șantaj. ...Adică, merele din dreapta Nistrului îs cu vătămători, dar cele din partea stângă – nu. Cele din Găgăuzia – tot nu. E de râsul găinilor: Șor decide unde sunt gândaci și unde nu”. Și directorul unei companii, Vitalie Obrijanu, spune că „Nu e o situație ieșită din comun. Am mai trecut prin chestii de astea cu embargourile, am mai călcat pe greblele astea, din 2014-2015. Nu e pentru prima dată când ne-au blocat. Moldova este destul de vulnerabilă la tema piețelor de desfacere. Dacă nu ne-am învățat din prima, ne vom învăța măcar dintr-a treia... Până la urmă, trebuie să cauți soluții. Pentru mine, aceste soluții sunt piața UE, România, Marea Britanie, Țările Nordice, Orientul Mijlociu, toate țările Orientului Mijlociu, India, Malaezia, inclusiv piața Africii… Este o cerere enormă, dar trebuie de găsit modalitatea și posibilitatea de a face față acestor cereri”, scrie Ziarul de Gardă.