Ion Ceban a PĂRĂSIT R. Moldova, alături de familie, în ziua când a fost REȚINUT Igor Dodon (Revista presei)

  • 25 Mai 2022 09:23
Ion Ceban a PĂRĂSIT R. Moldova, alături de familie, în ziua când a fost REȚINUT Igor Dodon (Revista presei)

Perchezițiile acasă la Dodon au scos la iveală opulență și sume mari de bani, scrie DW. Fostul președinte moldovean Igor Dodon și cumnatul său au fost reținuți pentru 72 de ore. Procurorii au recurs la această măsură deoarece exista riscul distrugerii probelor de către cei doi. În timpul perchezițiilor, procurorii au depistat sume mari de bani în numerar, cecuri și recipise ce urmează a fi analizate. „Bunurile și banii care au fost utilizați la comiterea infracțiunilor investigate depășesc zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile și unități de transport”, a precizat procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov. Ea a mai informat că „la cele două persoane au fost găsite numeroase bunuri de lux, bani în valută națională și străină, contracte, chitanțe, documente, recipise care au fost ridicate și urmează a fi examinate în cadrul cauzei penale”. În cadrul perchezițiilor, cumnatul fostului președinte a încercat „să înghită probe ce confirmă tranzacții cu bunuri imobile în valoare de peste 700.000 de euro. La persoana respectivă au fost găsite și alte surse bănești în valoare de peste 37.000 de euro”, a mai spus Elena Cazacov. În plus, „persoanele investigate au ascuns bunuri și documente purtătoare de informații și obiecte relevante pentru cauza investigată”. În una din locațiile percheziționate au fost găsiți peste 600.000 de lei moldovenești iar într-un plic cu simbolul partidului au fost depistate peste 17.000 de euro și 1000 de dolari. În timpul perchezițiilor, oamenii legii au mai identificat probe ce demonstrează că, „doar la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor și persoanele interpuse au beneficiat de sejururi a căror valoare depășește 4 milioane de ruble rusești”, a mai spus procurorul Elena Cazacov, citată de DW.

Pe site-ul Anticorupție putem vedea „Cum arată vila familiei Dodon de la Molovata. Igor Dodon a reușit doar într-un an și jumătate să-și construiască o vilă de milioane pe malul Nistrului, în satul Molovata, raionul Dubăsari, scrie publicația. La fel ca și vila, teritoriul a fost amenajat ca la carte. În afară de vila în care se odihnește familia Dodon, pe teritoriu se găsesc și câteva case de vacanță, precum și o stație pentru bărci. Echipa CIJM a fost, în toamna anului 2020, la terenul unde planifica Dodon să-și construiască vila. Acolo atunci era construit doar gardul. Locuitorii din Molovata s-au plâns că familia Dodon i-a privat de accesul la Nistru, scrie Anticorupție.

Ziarul de Gardă amintește anchetele pe care le-a realizat timp de 10 ani despre averea și interesele fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon - De la casa de milioane cumpărată de la „o rudă din Italia”, la proprietăți de milioane înregistrate pe interpuși și vacanțe de lux în Maldive și Seychelles. Unele dintre acuzațiile procurorilor au la bază informațiile publicate anterior de ZdG. Deși Igor Dodon a deținut, în ultimii 20 de ani, exclusiv funcții publice, punctul culminant al carierei sale fiind perioada 2016-2020, când a fost ales președinte de țară, numele lui a fost implicat, discret, prin diverși intermediari, inclusiv rude apropiate, în afaceri de milioane. În același timp, cumetri, prieteni și colegi de partid, aparent săraci, dețineau firme care dezvoltau afaceri prospere. În contextul perchezițiilor efectuate astăzi de procurori la casa familiei Dodon și în alte 12 locații, ZdG prezintă articolele din ultimii 10 ani în care a fost vizat Igor Dodon și membrii familiei sale. Una dintre aceste investigații vizează și casa de milioane a lui Dodon. În mai 2011, pe când mai era parte a PCRM, ZdG scria că Igor Dodon, care candida atunci la funcția de primar al Chișinăului, era văzut de vecinii de pe str. A. Xenopol din sect. Buiucani, aproape zilnic, intrând în curtea unei case cu 3 niveluri, care era aproape gata pentru a fi dată în exploatare. Atunci, deși oamenii ne anunțau că imobilul a fost construit de Compania „Reconscivil” special pentru familia Dodon, el nega că ar locui sau că ar intenționa să treacă în acea casă. Igor Dodon ne zicea atunci că închiriază un apartament în centrul Chișinăului, în locuința sa de pe Calea Orheiului locuind „niște fini” de-ai săi. Peste doi ani, însă, acesta și-a oficializat achiziția, înregistrând-o la Cadastru, deși anterior spunea că nu are nicio legătură cu acea casă. Tranzacția a avut loc, oficial, pe 29 iulie 2013, zi în care Dodon a luat un credit de 1,477 milioane de lei de la Victoriabank, bancă pe atunci controlată de politicianul Vladimir Plahotniuc, cu o rată a dobânzii de doar 8%, sub media de piață, care era în jur de 12%. Potrivit informațiilor oficiale, terenul pe care este construit imobilul se întinde pe o suprafață de 590 m.p., iar casa, pe 162,1 m.p.. în Ziarul de Gardă găsiți și alte investigații despre afacerile lui Igor Dodon.

Gazeta de Chișinău reține comentariul ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, la  cazul ex-președintelui Dodon. El a scris că „Atunci când am venit în fața alegătorilor să le cerem votul, principala cerință față de noi a fost să se facă în sfârșit dreptate. Am promis acest lucru și, indiferent de critici și piedici, o să ne ținem de cuvânt. Clasa politică coruptă, responsabilă pentru sărăcirea și alungarea cetățenilor din țară timp de trei decenii va trebui într-o zi să răspundă. Vor răspunde toți cei care au venit în politică nu ca să ajute oamenii, dar să-i fure. Asta a fost o remarcă generală. Referitor la subiectul de azi, precizez că, deși nu știu detaliile speței și nici cum vor evolua lucrurile, sunt ferm convins că politicul nu poate avea imunitate față de răspundere, toți fiind egali în fața legii. Ministerul Justiției va urmări atent cum se desfășoară ancheta, pentru ca totul să fie în strictă concordanță cu legea”, a declarat ministrul, citat de Gazeta de Chișinău.

Ziarul Național scrie că primarul Ion Ceban a PĂRĂSIT R. Moldova, alături de familie, în ziua când a fost REȚINUT Igor Dodon. Ceban a fost surprins pe aeroportul din Treviso, Italia. Înainte de a pleca în vacanță, Ceban a condamnat, printr-un mesaj plasat pe Facebook, reținerea lui Dodon, în timp ce mama sa, consilieră municipală din partea socialiștilor, a fost la protestul PSRM din fața Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
12
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău