Investigațiile financiare cu scopul confiscării civile. Ce reguli propun autoritățile

  • 10 Septembrie 2023 14:35
Investigațiile financiare cu scopul confiscării civile. Ce reguli propun autoritățile

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale va putea iniția investigațiile financiare cu scopul confiscării civile din oficiu sau la sesizarea procurorului sau organului de urmărire penală după rămânerea definitivă a ordonanței de scoatere de sub urmărire penală, încetare și/sau clasare a urmăririi penale sau, după caz, a hotărârii instanței de judecată. Prevederea se conține într-un proiect propus pentru consultări publice.

Investigațiile din oficiu se vor iniția dacă Agenția a fost sesizată de către persoane fizice sau juridice sau dacă în cadrul activității sale au fost stabilite circumstanțele necesare. Investigațiile financiare se vor extinde asupra bunurilor care au fost dobândite cu zece ani înainte de pronunțarea actelor, dar nu mai mult de cinci ani până la pornirea urmăririi, scrie Bizlaw.md.

Investigațiile financiare vor fi efectuate de investigatorii financiari ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, în conformitate cu prevederile prezentei legi și ale Legii privind Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale. În cadrul desfășurării investigațiilor financiare, investigatorul financiar va fi în drept să:

  • solicite de la persoane fizice și persoane juridice de drept public și privat, rezidente și nerezidente, cu titlu gratuit, documente, informații și explicații necesare pentru efectuarea investigațiilor financiare;
  • inițieze cooperarea internațională cu autorități similare străine, organizații și asociații internaționale;
  • solicite înghețarea bunurilor, în conformitate cu prevederile Legii privind Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale.

Procedura de efectuare a investigațiilor financiare va fi reglementată de o metodologie aprobată de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale.

La solicitarea investigatorului financiar, persoana care este proprietar al bunului sau beneficiar efectiv va fi obligat să prezinte în termen de 30 zile de la recepționarea solicitării datele, informațiile, înscrisurile și documentele justificative referitor la sursele legale de dobândire a bunului investigat. Dacă prezintă documente care confirmă sursele legale de dobândire a bunului investigat, investigatorul financiar va recurge la verificarea subsecventă a sursei legale de dobândire a bunului.

Investigațiile financiare se vor efectua în termen de cel mult șase luni. Termenul de efectuare a controlului poate fi prelungit până la 18 luni ținând cont de complexitatea cazului, comportamentul părților și a autorităților relevante.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,69 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău