Expert, despre vizita lui Victor Parlicov la Sankt Petersburg: „Ar putea fi plină de surprize, dar s-ar putea finaliza și cu un acord”
-
22 Noiembrie 2024 15:42
Vizita Ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Sankt Petersburg, vine într-un context geopolitic tensionat, în care un contract care reglementează tranzitul gazului rusesc prin Ucraina încetează la 1 ianuarie. Aceasta va avea implicații majore pentru regiunea transnistreană. Experții iau în calcul mai multe posibilități de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze, transmite Radio Chișinău.
Ministrul Energiei Victor Parlicov va merge luni, 25 noiembrie, la Sankt-Petersburg, unde urmează să se întâlnească cu reprezentanții Gazprom. El a declarat, pentru Jurnal TV, că principalul subiect de discuție va fi asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene, de la 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzitare a gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei.
Victor Parlicov a mai explicat că, pentru Chișinău, este important să se știe dacă Gazpromul va continua să livreze gaze în regiunea transnistreană, chiar dacă încetează contractul cu partea ucraineană. Ministrul a precizat că autoritățile sunt pregătite inclusiv pentru scenariul în care gazul rusesc nu mai tranzitează teritoriul ucrainean, dar a spus că „acesta nu e scenariul preferat”, deoarece „pentru regiunea transnistreană va fi în general trist, pentru noi la fel va fi foarte dificil, inclusiv în ceea ce ține de energia electrică”.
„Vizita ar putea fi plină de surprize, dar s-ar putea finaliza cu un acord, cu discuții privind situația de la Moldovagaz și datoria pe care o are această companie față de Gazprom”, a declarat expertul în energetică și jurnalistul Ion Preașcă.
„Deja de trei ani nu au fost astfel de întâlniri. Nu a existat un dialog major între autorități și Gazprom. Ar putea fi luate în discuție și alte aspecte, fiindcă Gazprom este acționar la Moldovagaz, la fel ca și Guvernul Republicii Moldova.
Cât despre ce întrevăd după 1 ianuarie, sunt foarte multe necunoscute. Guvernul spune că s-a pregătit cum să acționeze în situații de criză, dar nu poți avea o garanție, fiindcă avem deja de aproape trei ani războiul. Noi suntem afectați direct, fiindcă nu există o siguranță privind asigurări cu energie electrică, prețurile au crescut. Respectiv, ținând cont că lucrurile ar putea să se agraveze, ne putem aștepta la multe surprize”, a spus Ion Preașcă.
În prezent, gazele livrate de Gazprom ajung doar pe teritoriul regiunii transnistrene.