Inundații în România: Un om a murit
-
28 Mai 2015 09:09
Bilanțul indunațiilor din ultimele zile include un deces, 18 localități afectate din 7 județe, zeci de locuințe inundate și zeci de mii de hectare de terenuri agricole compromise.
18 localități afectate din 7 județe ale țării. 42 de locuințe inundate și tot atâtea persoane evacuate preventiv, zeci de mii de hectare de terenuri agricole au fost inundate, iar o persoană din Sălaj și-a pierdut viața.
Acesta este bilanțul inundațiilor din ultimele ore care au afectat jumătatea de nord a țării.
Echipele de intervenție lucrează și la această oră pentru evacuarea apei.
În total au fost mobilizați aproape 15.000 de angajați ai Ministerului de Interne, potrivit ministrului Gabriel Oprea.
Azi-noapte, la ora 2.00, a expirat o avertizare cod roșu de inundații pentru județele Sălaj și Satu Mare. Mai este în vigoare până astăzi la ora 16.00 un cod galben hidrologic pentru unele cursuri de apă din Maramureș, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud, Bihor și Cluj.
Județul Sălaj a fost probabil cel mai afectat de inundații.
În unele locuri, grindina căzută a atins chiar și o jumătate de metru în înălțime de la sol.
Inundațiile înregistrate ieri în Sălaj au afectat mii de gospodării și au distrus culturi agricole pe o suprafață de peste 10.000 de hectare.
Potrivit primelor estimări ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nivelul apei a ajuns la un metru în localitățile Chieșd și Surduc, zeci de oameni fiind evacuați.
Viitura a cauzat pierderi însemnate și în agricultură.
"Ploi torențiale, vânt foarte puternic care a afectat tot ce a fost însămânțat în primăvara și în toamna anului 2014, inclusiv pomii, livezi. Pagubele sunt mari", a spus Valentin Duca, de la Direcția Agricolă Sălaj.
Am înțeles că dimensiunea bobului de grindină a fost destul de mare.
"Aproape trei centimetri diametru. Au fost zone, în special în zona Bobota, unde gheața adunată de ploi la șosea a ajuns la o jumătate de metru. Culturile de căpșuni, grâu, orz, pe care le-a prins această grindină, le-a culcat efectiv la pământ și deja sunt compromise total", a precizat Valentin Duca.
Autoritățile vor continua acțiunile de evacuare a apei din case, dar și din fântânile inundate.
Populația este sfătuită să nu bea apă din fântânile inundate, pentru prevenirea unor eventuale probleme de sănătate.