Între propagandă anti-ucraineană și showbiz: Cum încearcă Rusia și aliații săi locali să își mențină dominația mediatică în R. Moldova (Revista presei)

  • 16 Martie 2022 09:23
Între propagandă anti-ucraineană și showbiz: Cum încearcă Rusia și aliații săi locali să își mențină dominația mediatică în R. Moldova (Revista presei)

Între propagandă anti-ucraineană și showbiz: cum încearcă Rusia și aliații săi locali să își mențină dominația mediatică în Republica Moldova, scrie jurnalistul Mădălin Necșuțu într-un editorial pentru Veridica.ro. Autorul subliniază că Republica Moldova a fost dintotdeauna una dintre cele mai facile ținte ale propagandei ruse, care continuă să fie prezentă chiar și în condițiile în care, pe fondul războiului din Ucraina, guvernul de la Chișinău a luat măsuri pentru a o limita și a combate. Narațiunile promovate în Moldova de Rusia sau de politicienii ori entitățile pro-ruse sunt legate în principal de război și sunt menite fie să prezinte varianta rusă cu privire la acesta, fie să discrediteze Ucraina și pe ucraineni, constată autorul... În condiții de război în Ucraina și stare de urgență în Republica Moldova, o astfel de propagandă este un atac direct asupra informării corecte a populației și un risc major la securitatea statului și poate duce chiar și la destabilizarea acestuia. Combaterea propagandei rusești este doar una dintre problemele cu care se confruntă guvernul de la Chișinău, care este forțat să gestioneze, în acest moment, crize multiple: o criză energetică cauzată de prețurile mari impuse la gaz de către Rusia, o inflație de peste 16% care generează presiuni sociale, criza refugiaților ucraineni și un război în apropierea granițelor. Pe tot acest fundal, forțele politice pro-ruse de la Chișinău încearcă să profite de moment pentru a stârni revoltă în rândul cetățenilor pe diverse nemulțumiri sociale, atenționează Veridica.ro.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis să excludă Federația Rusă din Consiliul Europei și a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusească, scrie portalul Anticorupție.md. „Prin acțiunile lor în Ucraina, autoritățile ruse privează poporul rus de beneficiul celui mai avansat sistem de protecție a drepturilor omului din lume, inclusiv de jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului și a vastului nostru sistem de convenții”, se menționează într-o declarație publicată pe site-ul organizației. Decizia finală va fi luată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei pe 17 martie. Adunarea Parlamentară a adoptat în unanimitate un amendament pentru a recunoaște oficial Transnistria ca zonă de ocupație rusă. Aceasta este prima recunoaștere oficială a Transnistriei ca teritoriu ocupat la nivel internațional. Până acum, Consiliul Europei a vorbit despre „teritoriu aflat sub controlul efectiv al Federației Ruse”. Publicația notează că reprezentanții Republicii Moldova nu sunt co-autori ai amendamentului. Membrii APCE din România, Ucraina, Franța, Estonia, Marea Britanie, Georgia și Turcia sugeraseră ca adunarea să recunoască oficial ocuparea Moldovei de către Rusia. Decizia propune să se declare că anterior „Rusia a comis un act de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și, în consecință, ocuparea regiunii sale transnistrene”.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a generat în Republica Moldova un deficit de carburanți de 30% din necesar, scrie Europa Liberă. Exponenții ANRE spun că majorarea prețurilor la carburanți, are efect negativ în special în state ca Republica Moldova, care nu au producție proprie și importă produsele petroliere. Fostul premier Ion Sturza, anticipează o scădere a prețurilor în următoarele câteva săptămâni. El a spus într-un interviu pentru Europa Liberă el spus că „Prețurile au atins un maximum săptămânile trecute de aproximativ 130 dolari pe baril pe piața Brent și acum au început să scadă semnificativ, astăzi s-au dus sub 100 de dolari barilul.” Ion Sturza spune că „Nu este și nu va fi nicio penurie sau deficit de produse petroliere. Nu va fi! În România funcționează la capacitate maximă astăzi trei rafinării, care sumar au o capacitate de 7-8 milioane de tone de produse, ceea ce este mult peste necesarul de consum în România și aproximativ un milion de tone se duce la Marea Neagră și cam 600.000 de tone vin către Republica Moldova.  „Rețelele din Republica Moldova sunt cuplate la rafinării din România, sunt parte a rafinăriilor și a companiilor mari petroliere din România și nu vom rămânea fără de carburanți.” El consideră că „În următoarele două săptămâni prețul ar trebui la pompă să scadă între 10 și 20%.”, informează Europa Liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău