Interzicerea accesului femeilor în universitățile afgane: Persecuția pe criterii de gen poate constitui crimă împotriva umanității, avertizează G7

  • 22 Decembrie 2022 19:21
Interzicerea accesului femeilor în universitățile afgane: Persecuția pe criterii de gen poate constitui crimă împotriva umanității, avertizează G7

Persecuția pe criterii de gen poate constitui crimă împotriva umanității, se arată într-o declarație făcută publică joi de G-7 (Grupul celor șapte principale economii mondiale), în reacție la interzicerea accesului femeilor în universități de către regimul taliban din Afganistan, relatează Reuters și AFP.

G-7 condamnă cu tărie această decizie, care, venind după alte măsuri luate de talibani, pare să fie o politică sistematică, a notat șefa diplomației germane Annalena Baerbock, care a prezidat o reuniune prin videoconferință a miniștrilor de externe ai grupului, scrie Agerpres.

"Persecuția pe criterii de gen poate reprezenta crimă împotriva umanității potrivit Statutului de la Roma, la care Afganistanul este parte", se menționează în declarație.

Miniștrii cer regimului taliban să revină asupra deciziei și notează că "politicile ce vizează eliminarea femeilor din viața publică vor avea consecințe asupra relațiilor țărilor G-7 cu talibanii".

Autoritățile talibane au anunțat marți că universitățile afgane le sunt interzise de acum fetelor, deja private de învățământul secundar în Afganistan de la venirea la putere a fundamentaliștilor islamiști, pentru o durată nedeterminată.

La instalarea lor la putere în august 2021, talibanii au promis că vor fi mai flexibili, însă au revenit în mare măsură la interpretarea extrem de strictă a islamului care a marcat primul lor regim, între 1996 și 2001.

Restricțiile la adresa libertăților s-au înmulțit, în special împotriva fetelor și femeilor, care au fost îndepărtate treptat din viața publică și excluse din colegii și licee.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, s-a declarat la rândul său "profund alarmat" de interdicția impusă de talibani fetelor de a studia la universități în Afganistan și i-a îndemnat "să asigure egalitatea de acces la educație la toate nivelurile", a anunțat miercuri un purtător de cuvânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău