INTERVIUL, pe final de mandat, al Ambasadorului României în R. Moldova Marius Lazurca

  • 14 Iunie 2016 15:09
INTERVIUL, pe final de mandat, al Ambasadorului României în R. Moldova Marius Lazurca

Aflat la final de mandat, în cadrul ceremoniei de bun rămas organizată luni, 14 iunie, seara, Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a declarat că și-ar fi dorit să ajungă mai des la Comrat, Vulcănești, Tighina sau Tiraspol, pentru a vorbi despre România europeană cetățenilor de acolo, ca Mitropolia Basarabiei să fie tratată ca o biserică națională în…

Aflat la final de mandat, în cadrul ceremoniei de bun rămas organizată luni, 14 iunie, seara, Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, a declarat că și-ar fi dorit să ajungă mai des la Comrat, Vulcănești, Tighina sau Tiraspol, pentru a vorbi despre România europeană cetățenilor de acolo, ca Mitropolia Basarabiei să fie tratată ca o biserică națională în Republica Moldova, să vadă construit podul Leova-Cantemir, să se convingă că gazul și energia românească sunt deja livrate în casele moldovenilor sau că sediul Sfatului Țării este renovat în preajma centenarului Unirii de la 1918.

După 6 ani petrecuți în Republica Moldova, Ambasadorul Marius Lazurca spune că nu se desparte cu inima ușoară de țara noastră, însă uitându-se în urmă pleacă totuși cu un sentiment de mulțumire în suflet pentru lucrurile care s-au realizat:

Ascultați un scurt interviu realizat de Ina Guțu cu Excelența Sa Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca:

Ambasadorul Marius Lazurca: Când ai stat șase ani într-un loc, nu poți să te desparți cu inima ușoară și prilejurile de regret sunt foarte numeroase, de la locurile pe care le-am îndrăgit în Chișinău și în Republica Moldova, la oamenii pe care i-am cunoscut, vedeți și dumneavoastră în jur câtă lume a venit să își ia la revedere. Nu te poți dezrădăcina, fiindcă noi am prins rădăcini în Republica Moldova, prea ușor. Însă suntem în slujba țării noastre și ne ducem acolo unde România are nevoie de noi.

Vedeți fiecare dintre cei care sunt aici, lasă o urmă adâncă în mințile și inimile noastre. Și lor, mai cu seamă le voi duce dorul.

Radio Chișinău: Acum șase ani, Republica Moldova era văzută drept cea mai dificilă misiune. Uitându-vă în urmă, cum vi se pare?

Ambasadorul Marius Lazurca:  Eu cred că relația bilaterală dintre noi s-a dovedit, mai cu seamă în ultimii ani, să fie la înălțimea ambițiilor noastre și cred că am sădit în acești ani semințele unor roade promițătoare și în viitor.

Radio Chișinău: Cum s-au integrat în acești ani copiii dumneavoastră aici, știm că au dat și bacalaureatul în Republica Moldova, Olga acum urmează să îl susțină...

Ambasadorul Marius Lazurca: Copiii noștri au avut vieți obișnuite de tineri, de copii din Republica Moldova. Ne-a părut bine să constatăm că au fost foarte bine primiți în colectivele școlare în care au fost cu toții și că au primit educația bună pe care ne așteptam să o primească.

Radio Chișinău: Ce le-ați recomanda să viziteze celor din România care își doresc să vină în Republica Moldova?

Ambasadorul Marius Lazurca: Sunt multe lucruri de vizitat. În primul rând să se uite cu luare aminte la natura din Republica Moldova.  Să ia, de asemenea, aminte la monumentele vieții religioase și să petreacă suficient timp în parcurile Chișinăului.

Radio Chișinău: O ultimă întrebare, fără vreo legătură cu cele anterioare. Domnule Ambasador, ce ar trebui să facă România, în cazul în care peste 50 la sută din cetățenii Republicii Moldova, obțin cetățenia României?

Ambasadorul Marius Lazurca: Nu cred că atitudinea noastră ar trebui să se schimbe față de cea de până acum, ne vom asuma răspunderea deplină pentru noii noștri cetățeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău