INTERVIU. Vlad Țurcanu: Au fost acțiuni la limita democrației

  • 08 Februarie 2016 13:08
INTERVIU. Vlad Țurcanu: Au fost acțiuni la limita democrației

Invitatul de astăzi este fostul purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, Vlad Țurcanu care recent a demisionat din funcție.

Domnule Țurcanu, bună ziua și bine ați venit la Radio Chișinău!

Vlad Țurcanu- Bună ziua!

Radio Chișinău -  Aș vrea să începem discuția noastră pornind de la situația în care se află astăzi Republica Moldova. Vedem protestele care au loc la Chișinău, vedem că dialogul eșuează , cel puțin până acum a eșuat. Există șanse ca această criză să fie depășită în curând ? Cum credeți?

Vlad Țurcanu -  O oarecare acalmie se poate instaura, pentru repoziționări din partea taberelor beligerante, dar totul depinde de o mulțime de factori: de prestația Guvernului , de modul în care se vor soluționa anumite dosare publice de rezonanță , de modul în care privesc cetățenii Republicii Moldova actul guvernării. S-ar putea ca într-o perioadă imediat următoare să fie vorba despre diverse inițiative din partea Guvernului, care să atenueze oarecum nemulțumirile care oricum nu dispar, dar care se pot atenua pentru o vreme. Vor urma insă evenimente, unele dintre care le cunoaștem , acela de exemplu care privește alegerea șefului statului, când lucurile de asemenea se pot complica sau cel puțin se va reveni la o dispută acerbă ca aceea pe care am urmărit-o în ultima jumătate de an și atunci se vor limpezi oarecum lucrurile. Una peste alta, nu este deloc simplu, întrucât s-a mers dinspre sectorul politic către societate cu anumite acțiuni care nu au fost acceptate, au fost acțiuni la limita democrației dacă doriți , au fost eschive de la soluționarea multor probleme, care îi deranjează pe cetățeni. Iată de ce ne aflăm în continuare într-o situație tulbure , într-o confuzie care, toată lumea știe , toată lumea spune nu contribuie în niciun fel la crearea unei situații de stabilitate în care să se producă anumite lucruri bune. Și pot să vă dau aici un exemplu. Ați auzit cu diverse ocazii invocarea unei situații propice pentru dezvoltarea unor invetiții în Republica Moldova și s-a spus tot timpul, s-a folosit sintagma “climat de afaceri” și cred că acest lucru se poate folosi și pentru cetățeanul simplu care are nevoie de un minimum de stabilitate , când trebuie să existe încredere dinspre cetățean către guvernare , ca să se poată produce niște lucruri bune , ca să muncească oamenii , învățătorii să se ducă la școală, copiii să învețe , muncitorii să meargă la strung și așa mai departe. În aceste condiții confuze e de presupus că nu se întâmpla la parametrii maximi aceste lucruri care fac parte din viața unei societăți și care e o precondiție pentru lucrurile bune care trebuie să se întâmple.

Radio Chișinău -  Bine, dar iată am văzut căprotestatarii insistă pe convocarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceste alegeri ar aduce stablitatea de care are nevoie Republica Moldova? Sunt posibile ele în general din punct de vedere legal astăzi?

Vlad Țurcanu-  Speaker-ul Parlamentului spune că nu,dar cred că e vorba mai mult de o atitudine politică, decât de o realitate obiectivă.

Radio Chișinău -  Adrian Candu invoca Constituția.

Vlad Țurcanu-  Da, numai că depinde  și de cum se brodesc lucrurile în spațiul politic , pentru că dacă vor fi insistențe în continuare din partea celor care manifestează în stradă și din partea altor factori politici plasați în opoziție , atunci această problemă va reveni, indiferent de cum tratează speaker-ul Parlamentului sau alt oficial de prim-rang din Republica Moldova. Noi trebuie să analizăm foarte bine această situație. Ați văzut cu ocazia desemnării unui candidat la funcția de prim-ministru sau al altuia,  că până la urmă deciziile care s-au luat și care au fost contestate,  au avut ca punct de plecare acest raționament care privește alegerile anticipate. Ați văzut și modul în care s-au exprimat și partenerii noștri, fie că vorbim de România, UE sau SUA, am văzut și voci din spațiul nostru politic, care vorbesc deja despre o amânare până în toamnă  a desfășurării acestui exercițiu democratic. Lucurile trebuie calculate foarte bine,  pentru că este vorba despre parcursul european al Republicii Moldova și o eventuală schimbare a acestui vector ar însemna o explozie politică suplimentară, nedorită pentru Republica Moldova, dar și pentru cetățeni. Dar cine știe, se aud voci care spun că trebuie să urmăm un făgaș firesc al lucrurilor în care pot să vină la putere niște forțe pro-estice, pentru că acesta este exercițiul democratic. Aceste forțe care au guvernat până acum se spune, au arătat ce pot și ce nu pot, urmează acum să încredințăm Guvernul unei alte forțe. Iată exisă și un asemenea punct de vedere. Nu cred că există cineva în Republica Moldova  și în afara Republicii Moldova care ar da un verdict pentru ceea ce ar fi bine pentru  Republica Moldova.

Radio Chișinău -  Aș vrea sădiscutăm puțin și despre ceea ce s-a întâmplat atunci când s-a votat Guvernul Filip. Protestatarii au încercat să ia cu asalt clădirea legislativului și chiar au și pătruns în ea . Pe atunci erați încă la președinție, consilier al președintelui Nicolae Timofti, cum erau văzute aceste proteste din cladirea Președinției?

Vlad Țurcanu-  În Președinție s-au urmărit cu mare atențieacea situație explozivă și s-a discutat în permanență cu anumiți factori, cu oficiali de prim rang,  cu miniștri, cu șefi ai serviciilor de securitate și s-a vorbit inclusiv cu protagoniștii, cu liderii acelui protest din acea după-amiază , pentru ca să găsească soluții așa încât să nu degenereze lucrurile. Ați văzut până la urmă cum au evlouat sau involuat lucrurile. Guvernul Filip a fost inaugurat în acea seară. Deci , din păcate trebuie să spunem că suprizele neplăcute și pentru Președinție și pentru alte instituții ale statului rămân. Sunt lucruri care în general ar trebui să fie prevăzute,  ar trebuie să nu se ajungă la așa ceva, iar pentru aceasta trebuie să existe tot timpul un dialog, despre care vorbeați la începutul emisiunii, între cei care guvernează și ceilalți care ar trebui să aibă dreputl să se pronunțe asupra modului în care să se guverneze, fie că vorbim depre societatea civilă, presă, patronate, sindicate și așa mai departe. Cu alte cuvinte, această situație dificilă care ne face multe deservicii și în interiorul țării și în afara țării , trebuie să dea de gândit tuturor decidenților politici pentru ca să nu se mai repete, sau cel puțin pentru o perioadă următoare să ne abținem de la niște decizii care să neglijeze anumite spirite și tendințe care există dincolo, în cealaltă baricadă. De exemplu, în rândul unor platforme care demonstrează în stradă. Lucrurile acestea, fac parte din ceea ce numim spirit european și din păcate trebuie să constatăm că nu a însușit pe deplin acest principiu și altele, motiv pentru care i-am dezamăgit pe partenerii noștri  și cu siguranță dacă vom lăsa într-o perioadă de revenire în sens bun, atunci ne va lua ceva timp, să refacem relațiile bune și foarte bune  pe care le stabiliserăm cu partenerii internaționali în perioada 2010-2013.

Radio Chișinău -  La categoriaacestor dezamăgiri se înscrie și modul în care a fost votat Guvernul Filip? Pentru că am văzut iată opoziția și protestatarii din țară, au acuzat majoritatea creată de faptul că a încălcat regulamentul atunci când a acordat votul de investitura Guvernului Filip ?

Vlad Țurcanu-  E doar un element dintr-o suită de erori voite sau forțate de împrejurări , cert este că un Guvern ales în asemenea condiții, ar putea să aibă probleme de credibilitate pentru că un Guvern, trebuie să desfășoare niște politici care trebuie susținute de către cetățeni. Dacă cetățenii  nu doresc să respecte niște îndemnuri venite de la nivelul Primului- ministru , atunci ai o problemă. Orice politică socială sau de altă natură trebuie să aibă și asentimentul populației.  Sensul unei asemenea politici, este că pentru oameni se fac lucruri , nu pentru altcineva, cel puțin la nivel teoretic. De aceea, cred că această situație care s-a întamplat în acea seară putea să fie evitată. Dar înțeleg și știu că s-a reieșit din anumite raționamente, inclusiv  din ordin de securitate, atunci când s-a decis ca aproape de miezul nopții să fie inaugurat Guvernul Filip, lucru cu care eu ca și consilier nu am fost de acord. Dar nimeni nici nu m-a întrebat pe mine, dacă să se facă acest lucru sau nu.

Radio Chișinău -  Să ințeleg că această inconsecvență în comportamentul   autorităților v- a și făcut să demisionați din funcție?

Vlad Țurcanu-  Da, așa am și declarat până la urmă, pentru că eu fusesem acela cu declarațiile care se refereau la inaugurarea Guvernului Filip a doua zi, lucru care nu s-a întâmplat a doua zi, ci în acea seară. Am trecut peste această situație, pe care am explicat-o. Mai departe cred că ar trebui să găsim resurse și acest lucru ar trebui făcut de către Guvern pentru ca să explice și să se facă auzit în cadrul societății, altfel se va menține această atmosferă de neîncredere , de furie chiar, sentimente extrem de periculoase atunci când ele se repercutează la nivelul unei părți importante a societății.

 Radio Chișinău -  Aș vrea să revenim la evenimentele de acum o săptămână, când  inițial președintele Timofti îl desemnaseră pe șeful său de cabinet, Ion Păduraru în funcția de premier care a doua zi s-a și retras din cursă , fiind înlocuit cu Pavel Filip -  propus de majoritatea parlamentară. Atunci când l-a desemnat pe domnul Ion Păduraru, Președintele Nicolae Timofti, chiar a crezut în șansa acestuia de a fi votat premier sau a fost mai degrabă un element de presiune asupra majorității parlamentare pentru a o grăbi să vină cu o altă candidatură decât Vlad Plahotniuc ?

Vlad Țurcanu-  Eu admit, că și domnul Ion Păduraru a crezut în șansa sa, dar a doua zi până la amiază am înțeles că a încercat să poarte discuții și acestea s-au lovit ca de un zid, așa încât s-a văzut ce a urmat, demisie care a condus la nominalizarea domnului Pavel Filip. Da, a fost o situație specială cu multe discuții, cu multe scenarii în acele două zile până la desemnarea Guvernului Filip, discuții ale domnului Președinte cu consilierii domnsiei sale, cu factorii externi, cu alte persoane pe care domnul Președinte le-a considerat relevante, ca să facă parte din acele discuții. Până la urmă domnului Președinte îi aparține decizia pe care noi nu o putem și nu i-am putut-o impune. Noi am putut face în calitate de consilieri doar recomandări și acest lucru până la urmă este firesc.

Radio Chișinău -  Unele mass-media au scris că șeful statului intenționa să îl desemneze pentru a doua oară pe Ion Sturza la funcția de premier. Este adevărat acest lucru și dacă este adevărat ce l-a făcut să îl înlocuiască?

Vlad Țurcanu-  Domnul președinte nu ne-a explicat de ce nu l-a desemnat a doua oare pe domnul Sturza, dar e adevărat că domnul Sturza a figurat printre candidații care i-a avut în vedere domnul Președinte Timofti .

Radio Chișinău -  În perioada în carei-a desemnat pe cei trei candidați la funcția de prim-miniștri,  președintele Timofti a discutat și cu ambasadorii occidentali acreditați la Chișinău și în ce măsură a contat acest lucru?

Vlad Țurcanu-  Domnul președinte obișnuieștesă se consulte mult în asemenea situații mai ales. Și da, au existat discuții și cu ambasadori. Una din aceste întâlniri  a fost relatată presei. Iar ulterior,  domnul Președinte a avut și discuții telefonice cu omologi de-ai domniei sale din străinătate,  discuții firești, având în vedere nuanțele care pot scapă la o primă examinare. Și mă refer aici la discuțiile care sunt în continuare purtate în jurul ideii de oportunitate a alegerilor anticipate în acest moment sau în această perioadă. Până la urmă,  domnul Președinte rezumând acele discuții pe care le-a avut,  a luat o decizie pe care o cunoaștem.

Radio Chișinău -  De ce a refuzat președintele Timofti să îl desemnezepe Vlad Plahotniuc la funcția de Prim-ministru?

Vlad Țurcanu-  Președintele a explicatîntr-un comunicat de presă  invocând probleme de integritate care îl vizau pe candidatul propus de majoritatea parlamentară, domnul Vlad Plahotniuc. Domnul Președinte a considerat că există suficiente argumente care să nu îl recomande pe domnul Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Radio Chișinău -  Președintele vorbisela un moment dat și despre presiunile care se fac asupra sa și asupra familiei sale. Ne puteți spune despre ce presiuni era vorba?

Vlad Țurcanu-  Președintele a avut informații încă cu câteva luni în urmă despre faptul că, doi dintre fiii săi sunt urmăriți, că există anumite pericole în ceea ce îi privește. Dar din aceste lucruri nu cred că vă pot spune prea multe, pentru că aceasta a fost decizia Președintelui,  să furnizeze opiniei publice atâtea informații, câte a considerat domnia sa de cuviință. În cadrul unei întâlniri cu ambasadorii, Președintele a spus mai multe, le-a explicat și detalii ambsadorilor, care l-au susținut în unanimitate în acea perioadă. Una peste alta, au fost lucruri deranjante, șocante chiar,  pentru mulți care au aflat acea informație. Dar sunt la răstimpuri în Republica Moldova tot felul de lucruri halucinante , cu care din păcate ne-am obișnuit. Dacă vrem să locuim mai departe în această țară trebuie să nu le admitem și să ne revoltăm atunci când se încalcă niște principii, niște drepturi umane, elementare, dar pentru aceasta trebuie să vrem cu toții, nu doar o parte dintre noi. Dacă ar consimți majoritatea populației că să trăim, să funcționăm în orice domeniu în limita legii, atunci poate asta s-ar vedea și la urna de vot și în general la modul în care ne comportăm în fiecare zi. Așa , însă în Republica Moldova e multă confuzie , mulți oameni care ar fi acum într-o tabară politică sunt acum răsfirați în diverse grupări și cred că e nevoie de un efort susținut din partea noastră, a tutuor pentru ca lucrurile să intre într-un făgaș normal. Dacă dorim să trăim ca în Occident, atunci ar trebui să primim și modul lor de a fi și de a privi lucrurile .

Radio Chișinău -  Aș vrea să mai vorbim puțin și despre proteste. Am văzut că după învestirea Guvernului au fost o serie de manifestații în mediile politice și în mass-media de la Chișinău , au făcut aluzii că aceste proteste ar fi inspirate din exterior , în particular din Rusia . Să fie într-adevăr așa, sau să fie vorba de nemulțumirea populației care a răbufnit în cele din urmă pentru că s-au acumulat prea multe. Cum credeți?

Vlad Țurcanu - Și una și alta, probabil. Niciodată nu a slăbit presiunea unor factori estici asupra Republicii Moldova și totul a stat în pregătirea structurilor noastre speciale și a societății în general de a da o ripostă cuvenită unor asemenea presiuni care se exercită pe diferite paliere, fie că vorbim de domeniul politic,  fie că vorbim de presă sau de alte invenții care sunt foarte diverse, dar care ne privesc în fiecare zi pe toți. Puțină lume este preocupată de acest aspect al intervențiilor din afara Republicii Moldova și mă refer aici punctual la spațiul estic asupra treburilor publice și asupra politicii din Republica Moldova . Acum a ieșit la suprafață o anumită tendință , care de fapt nu a dispărut niciodată, însă acum mai pronunțată. Cu siguranță că, trebuie să ne dea de gândit modul în care se manifestă anumiți politicieni care doresc să dea peste cap toate lucrurile bune, și au fost lucruri bune realizate în ultimii ani și impreisa mea și a altor observatori a fost că pentru unii din est, cu cât mai rău cu atât mai bine pentru ei și pentru realizarea sarcinilor pe care le au ei în față. Da, acum suntem într-o perioadă în care nu ne înțelegem unii cu alții aici în Republica Moldova. Pentru binele nostru al tuturor ar trebui să facem un pas înapoi. La modul teoretic asta sună frumos e adevărat, la modul practic trebuie să însușim și o oarecare cultură a dialogului pentru ca să putem realiza așa ceva. Pentru că până la urmă nu putem să îi împărțim pe cetățenii noștri în unii buni și în unii răi , toți sunt ai noștri. Totul este ca să reușim în perioadele de acalmie, de creștere economică , să îi apropiem pe aceia care nu fac parte din etnia majoritară,  care de obicei sunt lăsați de izbeliște,  față de care există o aplecare din partea factorilor politici doar înainte de alegeri și se cunoaște acest lucru. Aș putea să punctez cu un pic de concretețe și să spun că, în mediile în care nu se vorbește prea mult în limba română trebuie să existe programe guvernamentale cu fonduri, și aceste fonduri pot fi găsite pentru ca să îi apropiem pe acei oameni care sunt educați doar de la televiziunile rusești,  care sunt purtați prin anumite zone de interes ale unor factori politici care nu neapărat sunt cele adevărate. Eu cred că se poate realiza acest lucru, dar trebuie foarte multă seriozitate și foarte multă concretețe, programe concrete pentru acești oameni  pentru ca să îi avem alături,  dacă nu, atunci ne pomenim că îi avem în stradă cu opinii total diferite față de ceea ce am eu de exemplu.

 

Radio Chișinău -  Ținând cont de experiența dvs la președinție, cum credeți că vor evolua lucrurile în timpul apropiat la Chișinău ?

Vlad Țurcanu - Nu aș crede că actualul Guvernva ceda așa de ușor în fața protestatarilor. Am văzut că există diverse inițiative care vor fi și promovate prin intermediul presei de partid, dacă vreți, într-o perioadă următoare. Totul depinde de cât de bine stăm ca persoane publice așa încât să nu facem rabat de la principiile pe care le avem. Și am văzut cu ocazia constituirii majorității parlamentare în ultimile săptămâni că unii politicieni, deputați în speță, nu au ținut foarte mult cont de principiile care le etalaseră mai devreme în cadrul unui partid care îi propulsase în Parlament.  Cred că un ajutor din partea partenerilor internaționali ar fi binevenit,  o mediere  probabil, în măsura în care acest lucru este posibil din partea UE, având în vedere problemele cu care se confruntă la ora actuală.

Și UE și SUA pe agenda de 10-20 de puncte, nu cred că se regăsește acolo Republica Moldova.  Dar am văzut iată o primă inițiativă din partea României, care a condiționat acordarea unui împrumut de soluționare a unor lucruri de pe agenda Republicii Moldova. Să vedem dacă Guvernul va realiza obiectivele pe care le-a propus România. Deși, sigur, nu putem să nu ne întrebăm de ce trebuie să se ajungă într-un asemenea punct în care un partener internațional să ne recomande ceea ce trebuie să facem și noi, fără ca noi să fim solicitați expres din acest punct de vedere. De exemplu, un guvernator al Băncii Naționale ar fi putut instala și fără ca să fi fost apeluri în această privință din străinătate și o negociere cu FMI de asemenea. Despre legislația financiar-bancară s-a discutat și în Parlament și în tot spațiul public de atâția ani și până la urmă au rămas elemente care permit ca la răstimpuri să se opereze din partea unor instituții ale statului altfel decât sugerează o logica simplă. Iată de ce , nu cred că ar fi trebuit să ajungem în situația în care cineva să ne facă din deget, pentru că nu cred că ne-ar surâde o perspectivă în care să revenim la ipostaza de rude sărace îndepărtate,   pentru că nu cred că mai suntem la ora actuală parteneri, cu aceea care ne-au finațat în ultimii ani. Partenerii îndeplinesc angajamentele pe care și le asumă reciproc. În cazul nostru,  cred că se poate spune cu o doza mare de aproximație că s-a întâmplat acest lucru sau se poate pune la îndoială faptul că ne-am respectat angajamentele pe care ni le-am luat anterior în fața partenerilor de dezvoltare. De aceea ipostaza noastră de acum este de o rudă săracă îndepărtată,  nesigură și acest lucru nu cred că face bine niciunui cetățean al Republicii Moldova.

Radio Chișinău -  Și pe final de emisiune, ce planuri de viitor aveți?

Vlad Țurcanu - Nu pot să spun că acum sunt lucruri concretizate , sunt discuții, având în vedere faptul că nu am programat părăsirea președinției, a fost un lucru care s-a întâmplat în virtutea unor condiții pe care le cunoașteți. Discuțiile pe care le am în aceste zile vor aduce, sunt sigur,  la un rezultat care să mă mulțumească din mai multe puncte de vedere.

AUDIO: Fostul purtător de cuvânt al președintelui Nicolae Timofti, Vlad Țurcanu

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău