INTERVIU | Gheorghe Bălan: Refuzul Tiraspolului, cel mai probabil, a fost dictat de Moscova. Populația din regiunea transnistreană nu va putea primi acel ajutor european

  • 10 Februarie 12:31
INTERVIU | Gheorghe Bălan: Refuzul Tiraspolului, cel mai probabil, a fost dictat de Moscova. Populația din regiunea transnistreană nu va putea primi acel ajutor european

Refuzul Tiraspolului de a primi ajutorul de 60 de milioane de euro, oferit de UE pentru depășirea crizei energetice în această iarnă, arată că regimul de acolo nu este independent în luarea deciziilor, care sunt dictate de Moscova, a declarat fostul vicepremier pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, pentru Radio Chișinău. Atât timp cât conflictul transistrean nu este soluționat, Kremlinul va continua să utilizeze regiunea drept o pârghie politică pentru a pune presiune pe Chișinău, inclusiv pentru deturnarea parcursului european al R. Moldova, a atenționat fostul vicepremier Gheorghe Bălan, într-un interviu realizat de Eva Fruntașu.

Această decizie a Tiraspolului arată că ei nu sunt independenți în luarea deciziilor de așa gen. Cel mai probabil, decizia a fost luată de Moscova. Cu părere de rău, putem constata că populația din regiunea transnistreană nu va putea primi acel ajutor european oferit pe termen mediu, de 60 de milioane de euro. Respectiv, se va trece la altă formulă pentru aprovizionarea regiunii cu resurse energetice.

- Această decizie înseamnă că Kremlinul nu renunță la regiunea transistreană, utilizând în continuare gazul ca element de șantaj?

- Federația Rusă nu a renunțat niciodată la regiunea transistreană, având interesul să mențină sub control Republica Moldova. Atât timp cât conflictul transistrean nu este soluționat, Federația Rusă, prin intermediul regiunii transistrene, poate să influențeze procesele, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova, inclusiv integrarea europeană. Respectiv, Federația Rusă va încerca să mențină controlul asupra acestei regiuni pentru o perioadă cât mai mare de timp și în același timp, Federația Rusă e gata, la momentul de față, să achite o parte din bani pentru ca să poată asigura regiunea cu resurse energetice, cât timp îi va ajunge acești bani ca să achite, dacă asta e pentru o perioadă lungă, sau e doar pentru o perioadă scurtă, în care se va determina și echilibrul puterilor în regiunea noastră, în legătură cu soluționarea conflictului din Ucraina, să vedem care vor fi și efectele asupra conflictului înghețat de la noi de pe teritoriu.

- Și la ce ne putem aștepta în continuare de la Tiraspol, Kremlin și ce ar putea face Chișinăul după închiderea sezonului de încălzire?

- Tiraspolul și Federația Rusă au o perioadă de respiro. Dacă reușesc să transporte gaze în altă parte și nu vor fi condiționați într-un fel sau altul de alocațiile de bani din Uniunea Europeană, ei vor avea o perioadă, atât timp cât Federația Rusă va putea să investească și să mențină acest regim cu resursele sale financiare. Dar acest lucru nu poate fi de lungă durată. Una e să dai gaz, alta e să dai bani pe gaz cumpărat pe piețele europene. Dacă e să vorbim de Chișinău, sigur aici urmează să fie întreprinse o serie întreagă de acțiuni. Acele condiționări despre care vorbea Uniunea Europeană în contextul acordării celor 60 de milioane de euro vor trebui să fie gradual introduse de Chișinău pe toate domeniile, ce țin de libertatea de circulație, respectarea drepturilor omului, funcționarea școlilor românești din regiunea transnistreană și multe alte aspecte.

Citiți și: Tiraspolul refuză sprijinul UE pentru depășirea crizei energetice. Dorin Recean explică cum vor ajunge gazele naturale în regiunea separatistă și convoacă CSE

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:4,12 m/s
Tue
-0
Wed
-0
Thu
1
Fri
2
Sat
-0
Arhivă Radio Chișinău